Patienthistorie  - nu er jeg begyndt at leve igen
24-07-2017

Patienthistorie - nu er jeg begyndt at leve igen

Merete Buttenschøn blev ikke taget alvorligt, da hun gik til øjenlæge og fortalte, hvordan hun en morgen vågnede op og syntes, der var noget galt med synet. Efter at have rundet den psykiatriske afdeling på Odense Universitetshospital skete der først noget, da datteren mødte op og fortalte dem, at Merete ikke var psykisk syg, men der måtte være noget andet galt. Og to år med synstræning ændrede alt.

Pludselig en morgen for to år siden vågnede Merete Buttenschøn (73) op og kunne mærke, hun så anderledes, end hun plejede. Det hele var tåget og mærkeligt. Før det var Merete en aktiv pensionist, der spillede tennis, læste og kunne lave alt det, hun havde lyst til. Alt det ændrede sig drastisk den morgen, hvor Merete med det samme mærkede, der var noget galt med øjnene.

”Jeg gik til øjenlæge, men hun syntes ikke, der var noget galt med mine øjne, selv om jeg fortalte, jeg var svimmel, og næsten ingen ting kunne,” siger Merete Buttenschøn og fortsætter: ”Der blev ved med at være problemer med mit syn.

Jeg kunne ikke holde ud at læse, og når jeg var ude at gå, følte jeg det, som om fortovet kom op i hovedet, og jeg kunne ikke holde ud at færdes i trafikken. Jeg kunne derfor heller ikke køre bil. Jeg konsulterede både min læge og øjenlæge flere gange, uden at jeg blev taget alvorligt. Øjenlægen syntes, det var noget psykisk, og jeg var så træt af det hele og syntes ikke, livet var værd at leve. Det blev så slemt, at jeg indlagde mig selv på psykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital.”

Merete fortæller, at hun fik ordineret lykkepiller, men det hjalp ikke på synet. Og hver dag i de halvanden måned, hun var indlagt, bad hun om at få øjnene undersøgt på hospitalets øjenafdeling. Det blev nægtet hver dag, og svaret var det samme hver gang: ”Nej, og du skal have tillid til din egen øjenlæge.”

Synfeltundersøgelse afslørede blodprop

Først da datteren tog med til samtale og fortalte, at Merete ikke var psykisk syg, skete der noget. Det endte med, at hendes egen øjenlæge tog en synsfeltundersøgelse.

”Og så blev der stille,” siger Merete og fortsætter: ”Det var tydeligt, at øjenlægen ikke havde det godt, da hun så resultatet af undersøgelsen.

Øjenlægen kunne se, at der var noget helt galt med mit synsfelt, og hun virkede rystet, og jeg blev straks indlagt på en anden afdeling af hospitalet. Det viste sig, at jeg havde haft en blodprop og mistet meget synsfelt på begge øjne.”

Synstræning ændrede Meretes liv

Efter hjemsendelsen fik Merete besøg af en fra Odense Kommune, der anbefalede hende at kontakte Synsrådgivningen, og det resulterede i et synstræningsforløb med Kim Fogelberg Christoffersen.

”Jeg var lykkelig over, at han ville se på mine øjne. Det var en helt anden person end øjenlægen. Det varede næsten et år, inden jeg kunne mærke en forandring, men Kim var en meget behagelig person, der motiverede mig til at fortsætte, selv om jeg ikke mærkede en bedring. Jeg var heldigvis indstillet på at gøre alt for at få bedret mit syn. Jeg fik en del forskellige øvelser, jeg skulle træne derhjemme, og jeg var til hyppige kontroller hos Kim. Nu næsten to år senere har jeg fået et helt andet liv. Fortovet kommer ikke længere op i hovedet, og jeg kan færdes i trafikken igen. Jeg kan også læse og lave mine andre gøremål igen. Jeg var ikke psykisk syg, der var bare ingen, der lyttede, før jeg mødte Kim,” slutter en glad og tilfreds Merete Buttenschøn.