Hvordan bliver man neurooptometrist (optometrisk synstræner)

En forudsætning for at kunne blive neurooptometrist eller optometrist med speciale i synstræning, er at man har en professionsbachelor i optometri eller en tilsvarende uddannelse. Pt. tilbydes dette på København Erhvervsakademi (KEA) og på Erhvervsakademi Dania i Randers.

Forum for neurooptometrisk synstræning (FNS) anbefaler så meget bestået uddannelse som muligt for at blive neurooptometrist (optometrisk synstræner). Der findes ikke nogen registreret uddannelse på nuværende tidspunkt, men der arbejdes i Danmark på at fået lavet en uddannelse på masterniveau, og på sigt en kandidatuddannelse.

Så indtil da, anbefaler FNS, at man tager de kurser, der underviser i og ligger sig op ad den naturvidenskabelige evidens og træning samt AOA (American Optometric Association) guidelines.

Man skal være opmærksom på, at der er stor forskel på niveauet af de kurser, der bliver tilbudt, herunder indhold og timeantal, og ligeså på undervisernes baggrund.
FNS anbefaler kurser med størst antal timer, samt at de afsluttes med en test for at sikre at kursisten har forstået kursets indhold.

For at kunne kalde sig specialist indenfor andre sundhedsfag i Danmark skal man have 250 timers relevant efteruddannelse i specialet. Disse timer er udover grunduddannelsen som optometrist.

Det er altså krav og procedurer fra omverden, som ligger til grund for vores anbefalinger til uddannelse med den hensigt at opnå større respekt og forståelse for vores speciale. Dette er igen i sidste ende et spørgsmål om patientsikkerhed, da patienten skal have en chance for at vide, hvilke kompetencer den pågældende udbyder af synstræning og rehabilitering har.

Kurserne deles typisk op i en grunddel (dybdegående optometrisk viden om synsfunktionen, herunder synsudvikling, træning samt fysiske virkemidler) og en udvidet del om rehabilitering af hjerneskade, herunder hjernerystelse.
FNS anbefaler desuden, at man, efter nogle års praktisk erfaring, sigter mod en certificering, f.eks. FCOVD (Fellow of College of Optometrists in Vision Development).

For at kunne benytte sig af titlen neurooptometrist, anbefaler FNS, at man har været på kursus i neurooptometrisk synstræning og rehabilitering i forbindelse med hjerneskade. Læs mere om uddannelse her.
Denne anbefaling er fremkommet på baggrund af kursets målrettede indhold til netop neurooptometrisk synstræning og rehabilitering af patienter med hjerneskade, kursets høje timeantal samt at den har en afsluttende test, som skal bestås.

 

© Danmarks Optikerforening 

Optikerforeningen / St. Kongensgade 110E, 2 / 1264 København K / T. 4586 1533 / do@optikerforeningen.dk