06-05-2019

Solbriller & hat er den bedste beskyttelse

Klar besked om sol og øjenskader:

Solbriller & hat er den bedste beskyttelse

Forårssolen er på sit højeste, og det er tid til at beskytte både huden og øjnene mod de farlige ultraviolette stråler og dermed mindske risikoen for kræft og operation i øjet. Og her er solhat og solbriller den bedste forebyggelse, mener øjenlæge Maria Christiansen Kyhn fra Øjenklinikken på Rigshospitalet Glostrup og direktør i Optikerforeningen Per Michael Larsen
”De fleste danskere har efterhånden lært, hvor vigtigt det er at beskytte huden imod solens skadelige UV-stråler. Men det er vigtigt, at vi også lærer at beskytte øjnene, som ligeledes er udsatte i solen, og her er solhat og solbriller den bedste måde,” lyder rådet fra Maria Christiansen Kyhn, der er øjenlæge ved Øjenklinikken på Rigshospitalet Glostrup.
Ligesom solen kan skade din hud og gøre dig forbrændt, kan dens stråler nemlig også give dig skader på øjnene. Sollys indeholder ultraviolette (UV) stråler, og det er netop UV-strålerne, der kan skade øjet. Jo kortere bølgelængde UV-strålerne har, des længere er de i stand til at trænge ind i øjet – og dermed forårsage både midlertidige og permanente skader.
”Hornhinden, som er øjets yderste beskyttende lag, er ikke beskyttet imod UV-stråling. Derfor er det vigtigt at skærme hornhinden imod for meget ubeskyttet eksponering for solens stråler,” forklarer Maria Christiansen Kyhn.
SOLCREME OMKRING ØJNENE
En af de UV-forårsagede skader, som Maria Christiansen Kyhn stifter bekendtskab med på ugentlig basis, er basalcellekræft. Det er en godartet kræftform, der viser sig som sår, der ikke vil hele, i øjenomgivelserne, på øjenlågskanterne eller på øjenlågene. Selvom øjnene og øjenomgivelserne kun udgør en lille procentdel af hudens overflade, rammer 5-10 pct. af alle hudkræft-tilfælde øjenlågene, og mellem 400 og 600 danskere opereres årligt for basalcellekræft forårsaget af UV-stråling. Basalcellekræft på øjenlåget kan have andre årsager end UV-stråling.
”Basalcellekræft er ikke-dødelig, men sygdommen kan give kroniske sår omkring øjnene, som ikke heler op. Sårene kan være kosmetisk skæmmende. Den bedste måde at beskytte øjenomgivelserne mod UV-stråling er ved at smøre dem med rigeligt solcreme – minimum faktor 15,” fortæller Maria Christiansen Kyhn og tilføjer:
”Kræftens Bekæmpelses generelle solråd til forebyggelse af hudkræft er fornuftige at følge i forhold til at passe godt på øjnene og øjenomgivelserne i solen. Rådene foreskriver, at du holder dig ude af solen midt på dagen, undgår at blive solskoldet, husker solcreme og slukker for solariet.”
UV-stråler kan også være årsag til kræft i selve øjet. Modsat basalcellekræft kan kræft i øjet være en dødelig sygdom. Kræft i øjet er en sjælden sygdom. I Danmark konstateres mellem 70 og 80 tilfælde om året.

PAS PÅ VED HAVET

Pterygium er en anden UV-forårsaget skade, der forekommer hyppigt (cirka 400 tilfælde årligt). Her vokser en grålig slimhindefold ind over hornhinden. Tilstanden er ufarlig, men vokser slimhinden ind over pupillen, kan det påvirke synet. Pterygium bliver i daglig tale kaldt ’Surfer’s Eye’, da tilstanden ofte ses hos personer, der i særlig høj grad er eksponerede for sol, vand og sand, f.eks. surfere og sejlere. Det er især vigtigt at beskytte øjnene imod solen, når man opholder sig på steder, hvor lyset fra solen bliver reflekteret, f.eks. på havet eller skisportssteder, hvor sneen genspejler solens stråler. 
”Genspejling af solens stråler betyder nemlig, at UV-eksponeringen øges. Er man nær ækvator, hvor afstanden til solen er mindre, eller står solen lavt på himlen, så den skinner dig mere direkte i øjnene, er solbeskyttelse af øjnene ligeledes vigtigt,” understreger Maria Christiansen Kyhn.
Ydermere kan UV-stråling fremskynde udviklingen af grå stær, som er den væsentligste årsag til synsnedsættelse i Danmark og i resten af verden. 

BØRNS ØJNE ER SÆRLIGT UDSATTE  

Mens solhat og solbriller som nævnt er den bedste måde at beskytte øjnene mod solens farlige stråler, er solcreme med rigelig faktor med til at forebygge kræft i øjenomgivelserne.
Børns øjne er særligt udsatte for UV-stråling, fordi de endnu ikke er fuldt udviklede. Derfor er det især vigtigt at huske solbeskyttelse af deres øjne.
”Kræftens Bekæmpelse har fokus på de fire s’er i deres solkampagne: siesta, solhat, solcreme og sluk solariet. Når vi taler solbeskyttelse af øjnene, er det imidlertid vigtigt at tilføje et ekstra s, nemlig solbrillerne. En solhat yder ikke tilstrækkelig beskyttelse, hvis solen står lavt på himlen. Eller hvis dens stråler reflekteres op i dit ansigt nedefra,” siger Maria Christiansen Kyhn. 
Direktør i Optikerforeningen Per Michael Larsen supplerer:
”Solbriller virker ved at filtrere de skadelige UV-stråler fra, så de ikke rammer øjet. Desuden betyder de farvede glas, at det stærke lys nedtones, inden det rammer øjet. Hvis øjet udsættes for meget kraftigt lys for længe, kan hornhinden blive forbrændt, hvilket svarer til en solskoldning af huden. Forbrændingen kaldes sneblindhed, og er meget smertefuldt. Hornhinden heler dog heldigvis af sig selv efter noget tid”. 

HUSK UV-FILTER PÅ BRILLEN 

Solbriller findes i et væld af farver, former og prisklasser, og det kan umiddelbart være svært for forbrugeren at afgøre hvilke, der beskytter bedst mod solen, men solbrilleindkøbet behøver ikke være så svært i praksis. 
”Det eneste man skal sikre sig er, at solbrillerne beskytter 100 pct. mod både UVA- og UVB-stråler, og det gør CE-mærkede modeller. På de fleste briller er det anført med et mærkat på brillestangen eller et klistermærke på glasset. Og er man som forbruger i tvivl, kan man heldigvis få hjælp hos optikeren,” lyder rådet fra Per Michael Larsen
 
Fakta: Øjenlægens 3 enkle og effektive råd
1.BRUG SOLHAT MED SKYGGE, når du opholder dig i solen. Den skærmer øjenomgivelserne imod UV-eksponering. Hatten er især vigtig midt på dagen, hvor UV-indekset er højest.
2.TAG SOLBRILLER PÅ, NÅR SOLEN ER FREMME. De filtrerer de skadelige UV-stråler fra og er især vigtige at have på, hvis UV-refleksionen er høj fx på havet, og når solen står lavt på himlen.
3. SMØR DIG MED SOLCRENE i øjenomgivelserne. Kræftens Bekæmpelse anbefaler solcreme med en faktor 15 i Danmark og solcreme med minimum faktor 30 i lande tættere på ækvator. Anbefalingerne er de samme for solcreme i øjenomgivelserne.
Kilde: Øjenlæge Maria Christiansen Kyhn 
 
Fakta: Optikerens 3 bedste råd
1. BRUG SOLBRILLER med CE-mærkningen, som er din garanti for 100 % beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler.
2. SOLBRILLEGLAS FINDES I MANGE FARVER og filtrerer lyset forskelligt, så det er vigtigt, at du vælger farve efter, hvad du skal bruge brillerne til. Tænk også over, hvad du skal bruger brillerne til. Nogle glas er f.eks. perfekte til sport, mens andre egner sig bedre til en dag på stranden. 
3. TJEK ALTID DAGENS UV-INDEX som fortæller, hvornår du skal være særlig opmærksom på solen. Er det 3 eller derover, kan du med fordel beskytte øjnene med solbriller. Du kan se dagens UV-indeks på dmi.dk eller download appen UV-INDEKS gratis i Google Play eller App Store. 
Kilde: Optiker og direktør i Optikerforeningen Per Michael Larsen
 

 

Nordjylland Midtjylland Syddanmark Hovedstaden Hovedstaden Sjælland

Find optiker

- vælg din regionSPØRG OPTIKEREN

Har du spørgsmål om dit syn? Skriv til os og vi vil vende tilbage med et svar hurtigst muligt. 

► Stil spørgsmål


Nyheder

Vis alle nyheder