Hver anden risikerer at blive nærsynet: Så meget ødelægger skærme dine og familiens øjne
08-08-2016

Ifølge stort studie vil hver anden være nærsynet i 2050. Årsagen skyldes sandsynligvis mere og mere tid foran smartphones, tablets og computere

Knap halvdelen af verdens befolkning vil være nærsynet i 2050 hvis den nuværende udvikling fortsætter. Sådan lyder konklusionen i et nyt, internationalt studie. Særligt det stadig voksende tidsforbrug foran skærmen blandt børn og unge mistænkes for at være hovedårsagen til udviklingen.

Helt præcis fremskriver studiet, at andelen vil stige fra 22,9 procent i 2000 til 49,8 procent i 2050 på verdensplan. I Vesteuropa er stigningen endnu voldsommere fra 21,9 til 56,2 procent hvilket er en udvikling som øjenlæge Jannik Boberg-Ans finder »foruroligende«.

»Andelen af folk med nærsynethed burde være nogenlunde stabil. Derfor vil jeg ikke tøve med at kalde det her alarmerende. I dag er der markant flere mennesker end tidligere, der tilbringer meget tid foran en skærm, og statistikken taler sit tydelige sprog« siger Jannik Boberg-Ans.

Optikerforeningen er opmærksomme på udviklingen og mener også den er foruroligende.

Alt stillesiddende arbejde eller fritidsaktivitet foran en skærm (tablet, tv, computer) bør i følge Optikerforeningens formand Per Michael Larsen varieres og holdes på et balanceret niveau i forhold til andre aktiviteter.

“For børns vedkommende vil det altid være et forældre ansvar, at definere klare regler om hvor lang tid de unge sidder foran en skærm. Jeg mener at brugen af iPads og lignende skal kombineres kombineret med fysiske aktiviteter i løbet af dagen.”

Kilde: BT