Hvad er 3D-syn?

3D-syn, som i fagsprog kaldes stereosyn, kræver, at begge øjne fungerer optimalt.

Prøv at fokusere på denne prik

Luk det ene øje, og placer din tommelfinger et stykke ud fra næsen, så den dækker prikken. Skift så øje.
Luk dit åbne øje, og åbn det andet. Hvis dit syn er normalt, vil du se, at fingeren hopper i forhold til prikken.

Det sker på grund af afstanden mellem vores øjne.
Fordi der er afstand mellem øjnene, ser hvert øje på det samme objekt ud fra to forskellige vinkler. Disse to synsindtryk sendes til hjernen, der smelter dem sammen til ét billede. Og det er netop den lille forskel mellem de to billeder, der gør, at hjernen kan lave et tredimensionelt billede - også kaldet stereosyn eller 3D-syn.

Test dit 3D-syn

3D-folder

Danmarks Optikerforening har udarbejdet en folder, der giver svar på de mest gængse spørgsmål omkring 3D-syn. I folderen bliver du blandt andet klogere på, hvad det vil sige at se i 3D, hvordan det er at leve et liv uden at se i tre dimensioner, hvordan du tester dit eget 3D-syn og hvordan du får det bedste ud af din 3D-film.

Du kan se folderen her