3D-film kan give hovedpine og gøre dig svimmel

Var din 3D-oplevelse ikke sjov og livagtig? Så er du ikke den eneste. Mange mennesker lider nemlig af uopdagede synsproblemer, der forhindrer dem i at se 3D-film eller tv.

3D-film er for nogle forbundet med fysisk ubehag i form af hjertebanken, kvalme og hovedpine. Det er dog ikke en kritik af filmen, men derimod et udtryk for, at ikke alle kan se 3D-effekterne.
Det skyldes, at 3D-teknologien går ind og påvirker den måde, hvorpå vi opfatter dybde. Hos mennesket modtager hjernen samtidigt et billede fra hvert øje. Og for at få det fulde udbytte ud af 3D-filmen skal hjernen smelte de to billeder sammen til et fælles billede. Vil øjnene ikke arbejde sammen, har man et såkaldt samsynsproblem, hvilket gør det anstrengende at bedømme afstande.