Sådan udvikler dit barns syn sig

Det lille spædbarn har brug for mange forskellige synsoplevelser, for inde i det lille barns øjne er alle de celler, som skal omdanne lys til nerveimpulser, slet ikke færdigudviklede.
Når barnet får mange synsoplevelser hver eneste dag, udvikles disse celler, og samtidig kommer der orden i alle nerveforbindelser i hjernen.
I løbet af de første uger kommer synsudviklingen godt i gang, og de fleste børn kan, i kort tid, kigge mod mors og fars ansigter, når de smiler og taler. I dit barns første seks leveår foregår synsudviklingen nogenlunde som følger:

Læs også: Hvorfor bliver børn født med blå øjne?

2 måneder
Dit barn skal nu være helt sikker i sin øjenkontakt og kunne fastholde synet i længere tid mod dit ansigt og følge dig, når du bevæget hovedet.
4 måneder
Barnet har længe været interesseret i sine hænder og kan nu kigge på dem, samle dem og putte dem i munden. Barnet kan begynde at gribe lidt usikkert efter genstande, som du rækker frem.
6 måneder
Øjenbevægelserne er nu godt udviklet, og øjnene følger fint, når du bevæger legetøj foran barnet. Barnet kan flytte ting fra den ene hånd til den anden, og det begynder nu at kende sin mors, fars og søskendes ansigter.
12 måneder
Barnet har nu udviklet god synsstyrke på begge øjne, og billeder og tegninger er meget sjove.
2 år
Øjne, hænder og krop arbejder nu så godt sammen, at barnet kan finde ting, der har samme farve og form og pege på billeder i bogen, som du foreslår.
3-6 år
I løbet af disse år bliver alle synsfunktioner mere og mere sikre. Opdager du, at udviklingen af synet ikke er god, er der stadig mulighed for at genoptræne synet. Men jo ældre dit barn bliver, jo vanskeligere er det at få et godt resultat. Når dit barn er 6 år, er synet næsten færdigudviklet.
Kilde: "Mit barns øjne - fra baby til skolealder", af øjenlæge Jørgen Bruun-Jensen, Værn om Synet