Vores vigtigste sanseorgan

Det er øjnene, der fortæller os, hvordan verden ser ud, og hvordan vi skal agere i forhold til den.

Via vores øjne sender vi signaler til andre om, hvordan vi har det – om vi er glade, triste, overraskede eller bange, og på samme måde opfanger vi signaler fra andre. Netop derfor vil mange nok betegnesynssansen som den vigtigste af vores fem sanser.

Synet opdeles overordnet i et centralt syn og et perifert syn. Via det perifere syn opfatter vi omgivelserne omkring os uden at nærstudere dem, og via det centale synstiller vi skarpt på omgivelserne, dvs. vi serdetaljer, farver og former.

Fakta om synet

Herhjemme

• 67,8 % af danskerne bruger briller eller kontaktlinser

• 450.000 danskere er truet af øjensygdomme som grå stær, AMD, grøn stær, skelen og svært nærsynethed