Sådan fungerer dit øje

Øjet er et meget komplekst organ, der gør os i stand til at registrere og holde øje med ting i verden omkring os. Ved hjælp af øjnene ser vi former, farver, bevægelser, kontraster og størrelser.

Læs også om det centrale og perifere syn

Øjet er kugleformet med en diameter på ca. 25 mm. Det består af tre vævslag uden på hinanden. Den midterste del af øjet er glaslegemet, en gennemsigtig gelélignende masse, der holder øjet udspændt som en bold.

Når lyset rammer øjet, bliver det først brudt af hornhinden (cornea). Hornhinden er det gennemsigtige lag, der dækker øjets front og sikrer, at lyset kommer uforstyrret ind gennem øjet. Hornhindens vigtigste opgave er at beskytte øjet mod skrammer og berøring. Hvis noget kommer i kontakt med hornhinden (nærmere bestemt hornhindens epitel, som er hornhindens yderste cellelag), reagerer epitelet med det samme og udløser en refleks, der lukker øjet.

Når lyset passerer gennem øjet, ændrer regnbuehinden (iris) størrelse. Regnbuehindens funktion er at regulere den mængde lys, der kommer ind i øjet og rammer nethinden. Ved kraftigt lys udvider regnbuehinde sig, hvorved pupillen (Lysåbningen i øjets iris) bliver mindre. Tilsvarende trækker regnbuehinden sig sammen ved svag belysning, og pupillen udvider sig.

Det lys, der trænger igennem pupillen, passerer videre til linsen. Linsen ændrer form og gør, at øjet kan stille skarpt på forskellige afstande.

Øjets inderste lag er nethinden (retina). Nethinden er den skærm, hvorpå de ting, vi ser, vises. Nethinden bruges til at sende de informationer og indtryk, vi får fra omverdenen, videre til hjernen, der bearbejder disse, så vi kan forstå og agere efter dem.

Øjets ydre

Uden på øjet sidder seks muskler, der bruges til henholdsvis at dreje øjet op eller ned, ind eller ud samt til at rotere øjet. Øjenlågene sørger for at holde hornhinden fugtig ved at fordele tårevæske og samtidig rense hornhinden for snavs, så eventuelle urenheder ikke generer øjet. 

 

Nordjylland Midtjylland Syddanmark Hovedstaden Hovedstaden Sjælland

Find optiker

- vælg din regionSPØRG OPTIKEREN

Har du spørgsmål om dit syn? Skriv til os og vi vil vende tilbage med et svar hurtigst muligt. 

► Stil spørgsmål


Nyheder

Vis alle nyheder


© Danmarks Optikerforening 

Optikerforeningen / St. Kongensgade 110E, 2 / 1264 København K / T. 4586 1533 / do@optikerforeningen.dk