Symptomer på samsynsfejl

Tilbage

Fællesnævneren, for de såkaldte motoriske samsynsfejl er, at man bliver meget hurtigt træt.Generne kender de fleste i virkeligheden ret godt. Udmattelse og træthed er jo helt normale tilstande - vel at mærke når de indtræder sidst på aftenen efter en omfattende eller travl arbejdsdag. Det er helt normalt og betyder at man trænger til at sove.

Afhængig af sværhedsgrad og belastning kan samsynsfejl bringe berørte personer i samme situation efter få timers arbejde, sjældnere efter blot få minutter.
Generne stiger i intensitet i takt med belastningstiden, så hyppige pausebehov eller opgiven optræder ofte. Tvinger man sig selv til at fortsætte arbejdet, begynder det gradvist at blive sværere at fiksere stabilt. Tekst bliver lejlighedsvist sløret eller dobbeltkontureret, man taber meget let koncentrationen og må oftere læse forfra. Øjnene begynder at føles trætte og tunghed i hovedet eller egentlig hovedpine (især i panderegionen) melder sig. Dobbeltsyn indtræder måske. Herfra kan der opstå svimmelhedsfornemmelse og man kan føle sig rigtig dårlig.

Mange andre menneskelige skavanker kan også være ophav til lignende symptomer. Men et vigtigt fællestræk ved samsynsfejlene er - ligesom ved normal træthed - at hvile altid lindrer og en god nat søvn som regel ophæver generne.

Ligesom samsynsfejl kan optræde i kombinationsformer, kan samsynsfejl også bestå sammen med anden erkendt sygdom. Symptomprofilen behøver langt fra altid at være entydig. Men genkender du et mønster som beskrevet, bør du få en grundig samsynstest af en erfaren fagperson. Det er vigtigt at understrege, at der som regel er hjælp at hente.

Alt sammen forudsætter, at dit helbred er i orden eller er så stabilt, som det nu kan være. Er du i tvivl om noget i forbindelse med dit heldbred, skal du altid kontakte din læge eller øjenlæge.
 

Nordjylland Midtjylland Syddanmark Hovedstaden Hovedstaden Sjælland

Find optiker

- vælg din regionSPØRG OPTIKEREN

Har du spørgsmål om dit syn? Skriv til os og vi vil vende tilbage med et svar hurtigst muligt. 

► Stil spørgsmål


Nyheder

Vis alle nyheder


© Danmarks Optikerforening 

Optikerforeningen / St. Kongensgade 110E, 2 / 1264 København K / T. 4586 1533 / do@optikerforeningen.dk