Beskyt dine øjne i solen

UV I ØJENHØJDE

Guide til den rigtige solbrille

Solbriller skal naturligvis beskytte øjnene 100% mod solens skadelige UV-stråler, men der er mange parametre at have med i overvejelserne, når man skal finde den optimale solbrille.

Gode solbriller fjerner UV-strålingen og reducerer lysmængden, så man slipper for at misse med øjnene. De fjerner eller reducerer også reflekteret lys og gør det mere behageligt at opholde sig ude i stærkt sollys.

Vælg det rigtige glas

Det er vigtigt at vælge det helt rigtige solglas, da det har betydning for, hvor godt man ser og kan øge sikkerheden i en given situation. Nedenfor kan du blive lidt klogere på, hvilke solbrilleglas der findes, og hvilke effekter de har.

• Polariserede glas udelukker det lys, der reflekteres fra vandrette flader fx vand, sne eller en våd vejbane. Det gør dem velegnede til bilkørsel i regnvejr, til brug på havet eller på skiløjpen.
  • Farveskiftende glas tilpasser sig lysforholdene. Indenfor er glassene klare som almindelige brilleglas, og udenfor bliver de mørke som solbriller, når de udsættes for sollys.
  • Spejlglas kaster reflekser tilbage og eliminerer genskin fra sollyset og øger øjnenes komfort. Det gør dem velegnede til vand- og skisport.
  • Antireflekterende glas reducerer distraherende reflekser, forbedrer kontrast, udsyn og komfort under forskellige lysforhold.
  • Kontrastforøgende glas dæmper den blå del af lyset, hvilket giver et klart syn med tydelige kontraster. En god idé ved udendørs sportsaktiviteter.

Børns øjne er særligt følsomme

Skru op for tonerne

Vælg den rigtige farve

Smag og temperament er to væsentlige faktorer, når man skal vælges farve. Men det er også vigtigt at tage udgangspunkt i dit behov - skal du bruge solbrillen på vandet, på mountainbike i kuperet terræn eller på golfbanen? Solbrilleglas findes i nemlig i mange forskellige farver og filtrerer lyset forskelligt.

Brun med blue-blocker

Blue-blockeren fjerner det blå lys og øger dermed kontrasten. Det giver en optimal afstandsbedømmelse og dermed sikkerhed i trafikken og andre steder, hvor øget kontrast er kvalitet.
Det er samtidig en varm farve at se på og se igennem.

Grøn

Et godt allround glas, der absorberer det blå lys, reducerer blænding samtidig med, at det bevarer farvebalancen. Det forbedrer kontrastevnen uden at nå op på blue-blocker niveau.

Grå
En neutral farve, der er god til de fleste formål, fordi den bevarer farveforskellene. Verden bliver lidt mere grå at se på.

Gul
Giver god kontrast under dårlige lysforhold i tåge og snevejr

Rosé og let rødlige glas
Giver endnu skarpere kontrast under dårlige lysforhold i tåge og snevejr sammenlignet med den gule linse. Den røde farve er samtidig god under dårllge lysforhold i skoven.