Beskyt dine øjne i solen

UV I ØJENHØJDE

Hvad er UV-stråling egentlig?

Alle er eksponeret for ultraviolet stråling (UV) fra solen, og et stigende antal mennesker er eksponeret for kunstige kilder brugt bl.a. inden for industri, handel og fritidsinteresser.

Solen udsender forskellige typer af stråling:

• synligt lys, som vi ser som sollys
  • infrarød stråling, som vi mærker som varme
  • UV-stråling, som vi kan hverken kan se eller føle.

Folk blander ofte infrarød og UV‐stråling sammen. Når det er koldt udenfor, betyder det mindre infrarød stråling men ikke nødvendigvis mindre UV‐stråling.

Typer af UV-stråling

Man skelner mellem tre typer af UV‐stråling kategoriseret efter bølgelængde. Jo kortere bølgelængde, desto større er energiniveauet og dermed risikoen for at skade øjnene.

• UV-A-strålerne har den længste bølgelængde og når ikke så langt ind i hudens lag. De gør os solbrune og fremskynder samtidig ældning af huden.
  • UV-B-strålerne trænger med sine kortere bølger længere ind i huden, hvor de kan gøre større skade. UV-B-stråler knyttes ofte til hudkræft og grå stær. Ozonlaget afholder heldigvis de fleste UV-B‐stråler fra at ramme jordens overflade.
  • UV-C-strålerne har den korteste bølgelængde og er derfor den farligste type af srtåling. Heldigvis bliver de stoppet af ozonlaget, således at ingen af dem når jordens overflade.

Hvad har betydning for UV-stråling, der når jorden?

• Skydække – jo tykkere skydække, desto mindre UV
  • Ozonlaget – jo tykkere ozon, desto mindre UV