Beskyt dine øjne i solen

 

UV I ØJENHØJDE

Solbrilleglas og virkninger


En solbrille skal naturligvis beskytte øjnene 100 % mod solens skadelige UV-stråler, hvilket det europæiske CE-mærke garanterer. Men det er også vigtigt at vælge det helt rigtige solglas, da det har betydning for, hvor godt man ser, og kan øge sikkerheden, i en given situation. 

Polariserende solbriller
Hvad enten man surfer i Australien, står på ski i Alperne eller kører på landevejen herhjemme, så er solbriller med polariserende filter en god løsning. De reducerer nemlig de reflekser, der kommer fra vand, sne eller en våd vejbane, når solen står lavt på himlen, da den polariserende effekt i glassene udelukker lys fra vandrette flader.

I bil kan det være særdeles rart, da øjnene slipper for hele tiden at skulle tilpasse sig de forskellige lys- og vejrforhold, og samtidig undgår man problemer med trætte øjne og koncentrationsbesvær. Det ideelle er dog at kombinere den polariserende virkning med brune-, kobberfarvede kontrastforøgende glas. Kontrastforøgende solbrilleglas holder nemlig dele af det blå lys tilbage, der forstyrrer øjnene, hvilket har den effekt, at det øger dybdeskarpheden. Det gør, at bilisten bliver bedre til at afstandsbedømme og bedre kan se fx trafiklys og bremselygter, hvilket i sidste ende øger sikkerheden.

Polariserende solbriller kan naturligvis også anvendes til andre udendørsaktiviteter som cykling og løb, hvor man også kan opleve horisontal blænding, men det er ikke uden grund, at de i mange år har været populære hos fiskere og sejlere. Vand og også sne reflekterer nemlig en meget stor del af lyset (95% ved nyfaldet sne), og det giver en ubehagelig og til tider farlig blænding, som man netop kan undgå med den polariserende effekt.
 

Kontrastforøgende glas
Kontrastforøgende glas er specielt designet til situationer, hvor det er nødvendigt med forøget UV- og blændebeskyttelse, og hvor der samtidig er brug for at fremhæve kontrasterne. Sportsgrene som golf, sejlsport, cykling, skiløb, bjergvandring og flyvning er alle aktiviteter, der foregår under ekstreme lysforhold og kræver et godt kontrastsyn – ikke mindst af sikkerhedsmæssige hensyn, når det fx går ned af landevejen eller løjpen i høj fart.

Det specielle ved konstrastforøgende glas er, som nævnt, at de dæmper den blå del af lyset, hvilket giver et klart og behageligt syn med tydelige kontraster. På golfbanen betyder det eksempelvis, at de lyse og mørke mønstre på græsset på en green øges, hvilket gør, at man bedre kan læse greenen og dermed foretage et mere præcist put.

Modsat UV-lys kan vi se det blå lys, og det er de blå lysbølger, der får himlen og andre objekter til at syne blå. Blå lysbølger er meget korte og spredes hurtigt, så en stor del af den blænding, vi oplever fra solen, kommer fra det blå lys. Det blå lys gør, at alle farver forskydes hen imod det blå område. Jo tættere farverne ligger på hinanden, jo dårligere opfattes kontrasterne imellem dem. Det giver slørede kontraster og uskarp virkelighedsgengivelse, som er særligt generende i skarp sol på vandet eller i tåget vejr.

Kontrastforøgende glas agerer ikke som andre solbriller. Selv om de er farvede, typisk brune, får de ikke verden til at fremstå mørkere og reducerer heller ikke det overordnede lys. De ændrer på den måde blå og grønne farver og mindsker blænding, men de ændrer ikke ved den måde, andre farver ser ud på.

Farveskiftende glas
Bevæger man sig hver dag mange gange ind og ud, eller kører man flere timer i bil, hvor lysforholdene skifter, så er de farveskiftende (fotokromatiske) brilleglas oplagte. Disse glas skifter farve alt efter lysforholdene. Indendørs er de næsten lige så transparente som almindelige brilleglas, og når de udsættes for UV-stråling, bliver de mørke som solbriller.

Man skal dog være opmærksom på, at det ikke altid er nok med farveskiftende glas fx ved bilkørsel, og at de kan blive meget mørke om vinteren på grund af kulden. Glassene reagerer nemlig på mængden af UV-lys, der er til stede, hvor man opholder sig.

Glassene er meget følsomme overfor temperaturer og UV-strålingens intensitet. Jo højere intensitet UV-strålingen har, og ved temperaturer omkring frysepunktet og derunder, vil man opleve, at glassene bliver hurtigere mørke end ved stuetemperatur. Om vinteren nås den maksimale indfarvning derfor hurtigt, mens indfarvningen om sommeren er mere begrænset. Ved bilkørsel kan den maksimale indfarvning ikke opnås, da bilruden absorberer UV-lyset.

Anti-reflekterende glas
Anti-reflekterende behandling er en god egenskab, når solen skinner ind fra siden, eller når lyset kommer ind bagfra. Ved at påføre en anti-refleksbehandling på bagsiden af brilleglasset gør man det af med refleksioner bagfra og fra siderne. Anti-refleksbehandling er anvendelig til de fleste aktiviteter, da behandlingen giver et klarere syn i al slags vejr.

Spejlglas
Spejlglas er en fordel, når man fx befinder sig i snebeklædte bjerge, hvor solen er så stærk, at det kan være svært for øjnene at tilpasse sig omgivelsernes lysniveau. Spejlglas eliminerer det voldsomme genskin fra sollyset og øger øjnenes komfort. Ulempen ved denne type glas er dog, at det er meget sart over for ridser, da disse tydeligt ses.

Nordjylland Midtjylland Syddanmark Hovedstaden Hovedstaden Sjælland

Find optiker

- vælg din regionSPØRG OPTIKEREN

Har du spørgsmål om dit syn? Skriv til os og vi vil vende tilbage med et svar hurtigst muligt. 

► Stil spørgsmål


Nyheder

Vis alle nyheder


© Danmarks Optikerforening 

Optikerforeningen | St. Kongensgade 110E, 2 | 1264 København K. | Telefon: 45 86 15 33 | Telefax: 45 76 65 76 | do@optikerforeningen.dk