Beskyt dine øjne på skiferien

I de kommende måneder tager over en halv million danskere på skiferie. Og måske har du allerede styr på både ski og det helt rigtige tøj. Men har du tænkt på ski- og solbrillerne? Dine øjne er nemlig særligt udsatte i den skarpt reflekterede sne, og glemmer du at beskytte dem, risikerer du ikke bare at få ferien ødelagt men også, at dit syn tager skade.

Der er ikke noget som at suse ned ad pisterne i høj sol med udsigt til snehvide bjerge og blå himmel på årets skiferie. Men det er vigtigt, at du passer godt på dine øjne, når du befinder dig i bjergene eller på fjeldet og beskytter dem med både ski- og solbriller.

Dine øjne kan blive forbrændt på samme måde som huden, og da sol og nyfalden sne reflekterer 80 procent af solens stråler, udsætter du dine øjne for dobbelt stråling, når du står på ski. Hvis du kører uden solbriller bare en enkelt dag, risikerer du at blive sneblind og må tilbringe dyrebar ferie indendørs. Så det er en rigtig dårlig idé at gå på kompromis med gode solbriller på skiferien, forklarer optometrist og formand for Optikerforeningen Per Michael Larsen.

Sneblindhed opstår, når øjnene bliver udsat for stærkt sollys – typisk på en skiferie – hvor du er ude i mange timer hver dag. Og du mærker først symptomerne nogle timer efter, at du har været udsat for de ultraviolette stråler, så derfor vil du desværre først opdage skaden, når den er sket.

Et rigtig godt råd er derfor både at pakke sol- og skibriller ned i kufferten, når du sætter kursen mod feriedestinationen i alperne. For der er meget stor forskel på, hvordan og hvornår, du skal bruge de to typer briller.

Du kan egentlig sige det ret enkelt

Du skal bære solbriller med 100 % UVA- og UVB-beskyttelse, når du er udendørs i klart vejr, og solen skinner. Til gengæld skal du skifte til skibriller eller googles, som de også kaldes, så snart det bliver overskyet eller snevejr og dårlig sigtbarhed. Skibriller sikrer dig et godt udsyn, men da de også udvider dine pupiller, vil solens stråler være direkte skadelige for dine øjne, hvis du anvender dem i solskinsvejr.

6 råd til gode øjne på skiferien

Hvis du vil beskytte dine øjne bedst muligt, skal du have både ski- og solbriller med. Skibrillerne skal du bruge, hvis det er overskyet, snevejr, blæst eller tåge. Solbrillerne er til klare solrige dage på både pisterne og i pauserne.

  • SKIBRILLER/GOOGLES Det er en god idé at vælge briller i plast og i gule eller orange farver. Disse farver udvider nemlig dine pupiller og giver dig dermed det bedste udsyn i terrænet. Hvis du vil undgå, at dine skibriller dugger er det en fordel med dobbeltglas, som reducerer dug på indersiden. Sørg også for at de sidder tæt til ansigtet, så de ikke ryger af på pisterne.
  • SOLBRILLER Du skal altid bruge solbriller, der beskytter 100 % mod UVA- og UVB-stråler, og CE-mærkningen er din garanti. På skiferien kan du med fordel vælge briller med glas i plast og en model, der sluttet tæt til dit ansigt for at dæmpe lyset fra alle sider.
  • FARVER Vælg en farve der passer til dit behov. Solbrilleglas findes i mange forskellige farver og filtrerer lyset forskelligt.
  • FARLIGE TIMER Pas især på solen først på formiddagen og sidst på eftermiddagen, hvor solen står laverer på himmelen, og du derfor lettere kommer til at kigge direkte på den.
  • LYSMÆNGDEN Du skal huske, at bruge solbriller efter lysmængden og ikke temperaturen, da solen er skarp på alle årstider.
  • BØRN Børns øjne er særligt følsomme over for UV-stråling, da linserne er klarere og pupillerne større end hos voksne. Derfor skal du beskytte dine barns øjne med ski- og solbriller i en tidlig alder.

Vidste du …

… at synet i modsætning til huden, er mest udsat, når solen står lavt på himlen.

… at over 90 % af UV-lyset kan trænge igennem skydække.

… at UV-beskyttelse intet har at gøre med farven på glasset, og mørke glas uden tilstrækkelig beskyttelse kan være værre end slet ikke at bruge solbriller.