DIT SYNS UDVIKLING  

Synet ændrer sig i takt med alderen. Vi får brug for mere lys for at kunne se helt skarpt, og vi er typisk ikke i stand til at fokusere lige så godt, som da vi var yngre.

For at beholde et godt syn og sunde øjne er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle forandringer i synet og gå til regelmæssig kontrol hos optikeren (gerne hvert andet år) eller hos øjenlægen.

Øjet gennem årene 

Vi er afhængige af vores øjne hele livet. På hvert stadie oplever vi nye eventyr, som forstærkes af vores syn. Den første store ændring sker som helt spæd, og med alderen ændres synet, da vores evne til at fokusere langsomt forringes. Det sker fordi øjets linse bliver mindre fleksibel. Det er vigtigt, at du er opmærksom på forandringer i synet og får dine øjne undersøgt jævnligt, så du kan bevare et godt syn og sunde øjne hele livet.

HAR DIT BARN BRUG FOR BRILLER?

Det er vigtigt, du kender til de symptomer, der kan være tegn på synsnedsættelse hos dit barn. Du skal bl.a. andet være opmærksom på, om dit barn:

  • drejer hovedet, så det kun ser med det ene øje
  • holder en hånd for det ene øje, når det skal fokusere
  • holder bogen tæt til ansigtet under læsning
  • kniber øjnene sammen, skeler
  • er usædvanlig overfølsomhed over for lys
  • har røde irriterede øjne og gnider sig i øjnene
  • sætter sig helt tæt på tv’et
  • klager over hovedpine

Har du en idé om, at der er noget galt med dit barns syn, bør du kontakte din optiker eller øjenlæge.

Spædbørn

En baby er født med de øjenstrukturer, der er nødvendige for at kunne se. Men for at det kan lykkes, må babyen først lære, hvordan disse skal arbejde sammen. Evnen til at fokusere og se farver opstår typisk i en alder af fire til fem måneder, og omkring de fire til seks måneder lærer babyen øje-hånd koordination. I løbet af de næste seks måneder udvikler babyen blandt andet evnen til at bedømme dybde, og inden for de første to leveår udvikler babyen egenskaber som fx visuel hukommelse.

Børn

Øjnene fortsætter med at udvikle sig gennem barndommen, og du bør være opmærksom på dit barns syn. Et godt syn er essentielt for, hvordan dit barn klarer sig i klasselokalet, på legepladsen, til sport og når det laver lektier derhjemme.

Børn klager som regel ikke over problemer med synet, da de tror, de ser det, alle andre ser. Derfor er det vigtigt, at du som forældre er opmærksom på, om dit barn går rundt med et uopdaget synsproblem.

Det er en god idé, at lade dit barn gennemgå et synstjek hos en kvalificeret sundhedsperson, før det starter i skolen, eller så snart du har en formodning om, at der kan være noget galt med synet. Jo før et synsproblem bliver opdaget, jo hurtigere vil barnet kunne få hjælp.

Har dit barn et godt syn?

Teenagere

Synet stabiliseres typisk i løbet af teenageårene, da synet og øjnene er færdigudviklede. Alligevel er det vigtigt med regelmæssige synsundersøgelser for at kunne opdage eventuelle skjulte synsproblemer eller defekter. Det er også vigtigt at være opmærksom på øjensikkerheden hos teenagebørn, da mange begynder at dyrke sport, og det at bruge kontaktlinser bliver populært.

SYMPTOMER PÅ GAMMELMANDSSYN

Gammelmandssyn starter som regel i 40-års alderen og forværres til omkring 60-års alderen.

De første symptomer på gammelmandssyn er i mange tilfælde tiltagende læsebesvær, med bogstaver der flyder sammen, og behov for at holde avisen i strakt arm for at se skarpt.

Typiske symptomer er:

  • Avisen holdes længere væk fra kroppen
  • Behov for mere lys for at se skarpt
  • Sløret syn og bogstaver, der flyder sammen
  • Trykken midt imellem øjnene eller hovedpine

Voksne

I takt med alderen forringes din evne til at fokusere på et objekt på nært hold, det kan fx være avisen. Denne uundgåelige tilstand kaldes gammelmandssyn (presbyopi) og rammer typisk folk i 40’erne. Symptomerne på gammelmandssyn starter ofte med læsebesvær og problemer med at se bogstaverne på computerskærmen.

Årsager til gammelmandssyn: Når øjet skal se noget på tæt hold fx en bog eller en avis, er det nødvendigt at fokusere for at kunne se skarpt. Denne fokusering kaldes akkommodation og får øjets linse til at krumme for at tilpasse sig afstanden. Når du er midtvejs i livet mister øjets linse og ringmuskel deres elasticitet. Det betyder, at øjet ikke længere automatisk kan tilpasse sig forskellige afstande og evnen til at fokusere forsvinder gradvist.

Gammelmandssyn rammer stort set alle på et tidspunkt i livet. Det er ikke farligt og kan ofte korrigeres med en brille fx en læsebrille.

Ældre

Som ældre bør du få synet tjekket regelmæssigt (hvor ofte) og være opmærksom på potentielle synsproblemer, så du har mulighed for at opdage og evt. få behandlet en synslidelse, før et eventuelt synstab opstår.