Warning: Undefined array key "_yoast_wpseo_opengraph-image" in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza-child/header-optikeren.php on line 20

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza-child/header-optikeren.php on line 20
Du er nået langt, hvis du kan huske kundens navn - Optikerforeningen Warning: Undefined variable $extra_body_class in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza-child/header-optikeren.php on line 93
class="optikeren-template-default single single-optikeren postid-38894 isnt_phone is_computer">

Du er nået langt, hvis du kan huske kundens navn

Hvad skal der til for at skabe en succesfuld forretning i et marked med stigende konkurrence? Det dynamiske makkerpar Peter Skjold og Sofie Dalsgaard fra Skjold Optik i Odder er ikke i tvivl. Det handler bl.a. om at møde kunderne i øjenhøjde, have fokus på kvalitet og være rigtig dygtig til markedsføring.

AF LONE HELLESKOV FOTO: SKJOLD OPTIK

HVEM: Sofie Dalsgaard og Peter Skjold

BUTIK: Skjold Optik i Odder, som de åbnede i 2008. Butikken har fem medarbejdere, hvoraf de tre er optometrister.

BAGGRUND:
Sofie Dalsgaard er uddannet butiksassistent, har taget en IME – MBA og en lang række kurser i økonomi, ledelse og regnskab. Desuden certificeret i person profilering via e-stimate.

Peter Skjold er uddannet optometrist og har været butikschef i en lang række forretninger: Brillecafeen, Blick Optik, Christen Bruhn Briller, Synoptik og Thiele. Desuden certificeret i person profilering via e-stimate.

Varmt, moderne og en smule luksuriøst. Sådan føles det at træde ind ad døren hos Skjold Optik i den lille by Odder i Jylland. Her har optiker Peter Skjold og hans makker Sofie Dalsgaard med hjælp fra tre ansatte drevet en succesfuld forretning i 12 år.

Butiksdød og tomme butikslokaler. Er det overskrifter, I genkender og mærker i optikerbranchen?

”Nej, egentlig ikke. Snarere tværtimod. Der åbner flere fysiske optikbutikker nu end nogensinde før, hvilket gør, at konkurrencen bliver stadig hårdere. I dag er Louis Nielsen den kæde, de fleste forbrugere kender. Det har også medført, at der nu er større forskel på lavprissegmentet og kvalitetsmærker.
Generelt er vi slet ikke bange for e-handlen, for vi tror på, at så længe, du driver din forretning på en rigtig god måde, behøver du ikke være urolig. Det handler bl.a. om at have øje for det det enkelte individ, de rette varer på hylderne og priser til alle kundegrupper,” siger Sofie Dalsgaard.

Har I overvejet at øge servicen endnu mere og fx tilbyde længere åbningstider?

Lige nu oplever vi ikke, at der er en forventning om det hos vores kunder. Jeg tror, at indbyggerne i de mindre byer hellere vil være hjemme om aftenen end at besøge deres optiker. Men selvfølgelig – hvis efterspørgslen ændrer sig, er det da en mulighed,” siger Peter Skjold.

Hvad er de vigtigste grunde til, at jeres butik har succes?

”Det handler om at møde den enkelte kunde i øjenhøjde. Optik kan være utrolig kompliceret, og derfor er det vigtigt at gøre det enkelt, så kunderne kan forstå det. Vi efterstræber at være personlige over for vores kunder. Det er man blandt andet ved at huske deres navn. Enkelt, men vigtigt,” mener Sofie Dalsgaard.

Forbrugerne gør ofte, som de plejer, og går til samme optiker, som de er vant til. Hvad gør I for at få nye kunder?

”Vi arbejder utroligt aktivt med markedsføring, både digitalt og på tryk. Den lokale avis er stærk, så dér annoncerer vi ofte, og vi annoncerer også på reklametavler udenfor.
Allerede for 10 år siden oprettede vi en Facebook-konto og har nu ca. 7.000 følgere. Vi opdaterer vores sider på de sociale medier flere gange om ugen. Samtidig arrangerer også en del events i butikken og forsøger at skabe en indbydende atmosfære, hvor kunderne føler sig hjemme,” forklarer makkerparret.

”Kombinationen af mode og klinisk viden er et vigtigt budskab. Lige så trendy som butikken skal se ud, lige så klinisk skal der være i de rum, hvor synsundersøgelserne foretages.”

Hvad gør I for at differentiere jer fra kapitalkæderne?

”Vi arbejder bl.a. med velgørenhed og støtter lokale organisationer og initiativer. Vi skænker brugte briller til hjemløse via velgørenhedsorganisationen Blå Kors, og vi plejer også at hjælpe med fx at dele suppe ud. Desuden engagerer vi os i kampen mod cancer og giver 50 kr hver gang, vi får en ny kunde.
Vi understøtter også eventen ”Stafet for livet”. Det er et stort lokalt arrangement, der afholdes en gang om året. Vi ønsker, at byens indbyggere skal mærke, at vi engagerer os og gerne hjælper, hvor vi kan,” fortæller Sofie Dalsgaard.

Det er let at ende i en priskrig. Hvordan undgår I det?

”Prisen er en vigtig faktor, der påvirker købsbeslutningen. Derfor tilbyder vi briller i alle prisklasser.
Tidligere fokuserede vi mest på prisen i vores kommunikation, men nu formidler vi hellere kvalitet og information om, HVORFOR kunden har brug for flere briller, og om, hvordan et godt syn faktisk påvirker hjernen. Netop kvalitet er noget, der differentierer os, og her spiller ZEISS en afgørende rolle,” forklarer Peter Skjold.

Hvad er vigtigst for jer at kommunikere til potentielle og eksisterende kunder?

”Det første er, at ét par briller ikke er nok. Sådan har det været længe i fx skobranchen. Man har brug for forskellige sko til forskellige formål og tøjstile. Det samme gælder briller, men det har mange forbrugere ikke helt forstået.
Vi tilbyder fx vores kunder et system, hvor de kan leje briller hos os og betale et beløb hver måned. På den måde er det ikke så dyrt for dem indledningsvis.
Kombinationen af mode og klinisk viden er også et vigtigt budskab. Lige så trendy som butikken skal se ud, lige så klinisk skal der være i rummet, hvor synsundersøgelsen foretages,” mener duoen.

I 2025 vil 44 pct. af danskerne være digitale indfødte og have andre krav til shopping. Hvordan arbejder I på at opfylde den nye generations behov?

”Hurtighed og enkelhed er vigtigt for den nye generation. Derfor er det nødvendigt, at de får oplysningerne hurtigt, og at man taler, så de forstår det. Naturligvis er det også vigtigt at holde sig opdateret med den seneste teknik, og derfor har vi fx installeret bl.a. ZEISS VISUFIT 1000 og VISUCONSULT 500,” siger Sofie Dalsgaard.


”Kunderne får virkelig mere for pengene, når de køber briller, der er lavet med centrering ved hjælp af VISUFIT 1000,” siger Sofie Dalsgaard

Hvorfor I valgte at installere ZEISS VISUFIT 1000 i butikken?

”Vi så det første gang på OPTI forrige år i München og var allerede solgte. Instrumentet var troværdigt og noget ud over det sædvanlige. Det blå lys gør, at det ser vældigt klinisk ud, og det sender et godt signal. Derudover er det jo et fantastisk godt centreringsværktøj, som er hurtigt og nemt at anvende.
Samtidig tager det billeder fra begge sider samtidig med iPad’en, og det er en fordel, at man ikke skal kigge væk på en skærm. Da vi hørte, at VISUFIT 100 indledningsvis kun skulle installeres i ni danske butikker, besluttede vi os for at være en af dem. For os er det vigtigt, at vi differentierer os i forhold til konkurrenterne og kan tilbyde vores kunder det allernyeste,” mener makkerparret.

3 HURTIGE TIL SOFIE DALSGAARD OG PETER SKJOLD
1.Trykt eller digital markedsføring? 
Digital markedsføring som har fået et kæmpe boost under coronaen.
2.Instagram eller Facebook? 
Facebook – byd kunderne indenfor allerede her.
3.Digital eller manuel centrering? 
Digital centrering.

Hvad siger jeres kunder?

”Ha, ha! Nogle risikerer at støde hovedet i den, og andre mener, at centreringen med 45 millioner fokuspunkter måske gik lige lovligt hurtigt. Men generelt set er de imponerede over den. Det er en enorm konkurrencefordel. Derfor markedsfører vi den også markant og har fx lavet en video, hvor vi forklarer, hvordan den fungerer. Kunderne får virkelig mere for pengene, når de køber briller, der er lavet med centrering ved hjælp af VISUFIT 1000,” siger Peter Skjold.

Stadig flere producenter vælger at henvende sig direkte til slutforbrugeren med deres produkter. Hvordan ser I på det, og hvordan vælger I jeres leverandører?

”Vi bryder os ikke om det, og sælger heller ikke den typer varemærker. For os er det vigtigste kvalitet og god service. At vi har valgt at sælge ZEISS skyldes primært, at det er et stærkt varemærke, som vi kan differentiere os med,” forklarer Sofie Dalsgaard.

Hvad er jeres ambitioner og mål med butikken i fremtiden?

”For det første er vores vision, at det skal blive mere tydeligt for folk, at de har brug for mere end ét par briller, og vi tror, at forretningsmodeller, hvor man lejer briller, vil få endnu større betydning. En anden vigtig ambition er at gøre opmærksom på, at synet er den vigtigste sans. Det er så naturligt, at folk ikke tænker på, hvor vigtigt det er.
Vi vil sælge produkter, der faktisk hjælper hjernen med at slappe af, hvilket en god brilleløsning gør. Vi er helt sikre på, at stress og træthed skyldes dårlige brilleløsninger og mener, at bedre service hos optikeren vil kunne afhjælpe en hel del irritation og humørsvingninger,” lyder det fra Sofie Dalsgaard og Peter Skjold.

”Vi tror, at forretningsmodeller, hvor man lejer briller, vil få endnu større betydning i fremtiden.”


”Så længe, du driver din forretning på en rigtig god måde, behøver du ikke være urolig,” mener makkerparret Peter Skjold og Sofie Dalsgaard.

Warning: Undefined variable $version in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/functions.php on line 139

Warning: Undefined variable $version in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/functions.php on line 140

ANSVARLIG UDGIVER

Optikerforeningen

Per Michael Larsen

St. Kongensgade 110 E, 2 – 1264 København K

Tlf. 45 86 15 33 | optikeren@optikerforeningen.dk

KOMMUNIKATIONSCHEF

Redaktør af OPTIKEREN

Lone Helleskov | tlf. 88 44 06 17 | lh@optikerforeningen.dk

ANNONCESALG

Jette Sterndorff-Jessen

Stibo Complete

Tlf. 76 10 11 47 | jsje@stibo.com

MEDIEINFORMATION

Download medieinformation på dansk

Download mediainformation in English

NÆSTE NUMMER

29.11.22 Bestillingsfrist annoncer 11.11.22