Tørre øjne – En udbredt og overset lidelse

Mennesker med tørre øjne har brug for at blive lyttet til og forstået – for selvom lidelsen ikke kan behandles, er der meget at gøre, som kan forbedre klienternes livskvalitet. Optometrist Line Jørnow har specialiseret sig i tørre øjne, og ser det som et emne, som alt for få optometrister har fokus på. Derfor arbejder hun på at udbrede kendskabet til området og hjælpe flere klienter med tørre øjne.

Af Line Jørnow Foto: Line Jørnow mfl.

Bag om Line Jørnow

Line Jørnow er uddannet optometrist og kontaktlinseoptiker i 2010.

Partner i Øjensynlig i Sorø siden 2014.

Etablerede sin Tørre Øjne-klinik samt tørreøjne.nu i 2015

Bestod som den første dansker eksamen: ”Certificate in Management of Dry Eye & Contact Lens Retention” ved BCLA i England i 2019.

Har deltaget I forskellige workshops om tørre øjne i ind- og udland for at dygtiggøre sig.

Udbyder foredraget ”Tørre Øjne. Fra diagnose til behandling” til optikere, der gerne vil arbejde med emnet eller som ønsker opgradering i tørre øjne analyser, diagnosticering og behandling.

Tørre øjne er en lidelse, som 33 pct. af alle voksne over 40 år er generet af. Det kan være alt fra irritation, træthed, svien, følelsen af grus i øjnene, røde øjne, lysfølsomhed og øjne der løber i vand. Problemerne er bl.a. aldersbetinget, men kan ofte relateres til kontaktlinsebrug, øjenoperationer og arbejde ved skærm.

Optometrist Line Jørnow fra Øjensynlig i Sorø har specialiseret sig i emnet. Til daglig arbejder hun med kontaktlinser og synsprøver samt målrettet på at hjælpe klienter med tørre øjne. Det kan være klienter, der oplever lette problemer med tørre eller løbende øjne, eller klienter der har virkelig store problemer som influerer på deres livskvalitet. Primært er det folk fra 30 år og opefter – både mænd og kvinder – dog specielt kvinder i eller efter overgangsalderen. Arbejdet med tørre øjne har givet butikken mange nye klienter, og der afsættes typisk fem kvarter til en tørre øjne analyse, som ikke kan laves i forbindelse med en synsprøve.

TFOS DEWS II og den onde cirkel

For at opnå global enstemmighed i forhold til tørre øjne har 150 eksperter fra hele verden udarbejdet rapporten TFOS DEWS II (Tear Film & Ocular Surface Dry Eye WorkShop II). Rapporten er fra juli 2017 og beskriver klassifikation og diagnosticering af tørre øjne, epidemiologi, ætiologi og meget mere. (Se tearfilm.org).

Rapporten har følgende definition af tørre øjne: ”Tørre øjne er en multifaktuel lidelse på øjets overflade, karakteriseret ved tab af tårefilmens homeostase og ledsaget af symptomer i og omkring øjet, hvor tårefilmen bliver ustabil, saltkoncentrationen forhøjes, betændelse og okulære skader samt neurosensoriske afvigelser spiller ætiologisk rolle.”

Tørre øjne kan opdeles i to typer: Evaporative Dry Eye (EDE) hvor der produceres en normal mængde tårevæske, men hvor tårefilmen fordamper, grundet en dårlig sammensætning af tårefilmens lag, bl.a. ved MGD, og Aquous Deficient Dry Eye (ADDE), hvor der er nedsat vandproduktion og hermed lav tårevolumen, bl.a. ved Sjögrens syndrom. Ofte ses en blanding af de to typer.

Tørre øjne er en kronisk lidelse, der agerer som en ond cirkel, og kan beskrives som patologiske processer, der er formet som en kæde af reaktioner, der leder til okulære skade. I begyndelsen ses symptomer og kompenserende reaktioner, herefter kan der opstå inflammationer, der kan lede til kroniske skader på øjets overflade.

Forhøjet saltkoncentration (hyperosmolaritet) betragtes ofte som udgangspunkt i ”den onde cirkel”, men kontaktlinser, blefaritis, herunder demodex, kan også være udløser for tørre øjne.

Ifølge TFOS DEWS II er det ultimative mål ved behandling af tørre øjne at genoprette homeostasen af øjets overflade ved at bryde ”den onde cirkel” og finde en langtidsvirkende behandling, der forhindrer tilbagevending og genopblussen af symptomer. Tørre øjne er en lidelse, hvor generne fra symptomerne kan sidestilles med gener fra hjerteflimmer, dialyse og depression, og påvirke livskvaliteten hos personen.

Tørre øjne kræver en grundig analyse

Line Jørnow arbejder ud fra TFOS DEWS II, og en tørre øjne analyse begynder med, at klienten udfylder et symptomspørgeskema (OSDI – Ocular Surface Disease Index).

”For at udelukke andre diagnoser bruger jeg meget tid på anamnesen, herunder om klienten bruger kontaktlinser, deres arbejdssituation og computerbrug samt hvilke gener og symptomer, de har, og hvor lang tid har de stået på, og om de er kommet pludseligt eller over tid. Samtidig spørger jeg, om synet er påvirket, er der forskel på højre og venstre øjes gener, er der kløe, hævelse eller snask i øjnene samt om generel helbredstilstand og evt. medicin,” forklarer Line Jørnow.

Diagnosticeringen af tørre øjne sker ved kliniske test som Non Invasiv Tear Break Up Test (NITBUT), osmolaritet og staining. Hvis en af disse tre test – samt udfald på symptomskemaet– er til stede, kan der konstateres tørre øjne. For at kunne kategorisere typen af tørre øjne undersøges også tårefilmskvalitet, tåremeniske højde, blinkanalyse og observation/inspektion i spaltelampe, samt opfarvning med flourescein og lissamin green for at vurdere skader på cornea, conjunktiva, øjenlågskanter, samt inspektion af meibomske kirtler og øjenvipper for blefaritis og demodex.”

Jeg bruger ca. 25 min. på anamnesen, 30 min. på de kliniske test, 10 min. på diagnose og behandlingsmuligheder. Jeg bruger også tid på at vejlede klienter om osmolaritet, viskositet og konserveringsmiddel i øjendråber, behandling af blefaritis/demodex, og MGD. Mange kontaktlinsebrugere oplever med alderen, at de ikke kan bruge deres kontaktlinser som tidligere på grund af tørre øjne. Gener kan fx også en øjenvippe, der vokser i forkert retning og generer cornea, eller allergier og infektioner,” påpeger Line Jørnow.

Find den rette behandling

TFOS DEWS II har lavet en række anbefalinger for trindelt behandling af tørre øjne. I princippet er tørre øjne en klinisk vedvarende lidelse, som vi skal forsøge at håndtere og symptomlindre. Succesrat en er høj, men behandlingen tager tid og kræver complience. Ofte har problemerne stået på i flere år og forsvinder ikke efter kort tids behandling.

Line Jørnow arbejder ud for devisen: Forklar, stop og reparer – normaliser og vedligehold, når hun behandler tørre øjne.
Mild og moderat ADDE behandles ved at tilføre kunstige tårer ved hjælp ved hjælp af øjendråber, gel eller salve. Ved alvorlig ADDE kan der benyttes sclerallinse eller plugs i tårepunktet. Behandlingen af
EDE og MDG sker ved at forbedre lipidlaget og nedsætte osmolaritet i tårefilmen med lipidøjendråber, øjendråber, gel eller salve. Ved MGD, hvor de meibomske kirtler er tilstoppet, kan tilførsel af olie til lipidlaget ofte forbedres ved behandling med varmepude efterfulgt af massage af øjenlåg samt efterfølgende rens og kostomlægning. ”

Ved moderat og alvorlig MGD udfører vi rensning af de meibomske kirtler i klinikken eller henviser til IPL behandling,” siger Line Jørnow.

Blefaritis behandles med øjenlågsrens fx i form af servietter, øjendråber og gel samt mekanisk rensning i klinikken.
En af de første ting Line Jørnow behandler, er miden demodex, der lever i hudens hårsække og kirtler. Disse mider kan være ophav til mange af symptomerne på tørre øjne. Demodex ses som urenheder i bunden af øjenvipperne og som fine kolaretter omkring vipperne. Demodex behandles med Tea Tree Oil produkter.I de tilfælde, hvor Line Jørnow ikke kan hjælpe, henviser hun til en øjenlæge, fx for isætning af plugs.



ANSVARLIG UDGIVER

Optikerforeningen

Per Michael Larsen

St. Kongensgade 110 E, 2 – 1264 København K

Tlf. 45 86 15 33 | optikeren@optikerforeningen.dk

KOMMUNIKATIONSCHEF

Redaktør af OPTIKEREN

Lone Helleskov | tlf. 88 44 06 17 | lh@optikerforeningen.dk

ANNONCESALG

Jette Sterndorff-Jessen

Stibo Complete

Tlf. 76 10 11 47 | jsje@stibo.com

MEDIEINFORMATION

Download medieinformation på dansk

Download mediainformation in English

NÆSTE NUMMER

01.10.24 Bestillingsfrist annoncer 09.09.24