Nekrolog: En ildsjæl af de helt store

Optometrist og designer Poul-Jørn Lindberg er død efter et 93 år langt, aktivt og innovativt liv.

af Redaktionen

Design, fart, tempo og ikke mindst briller. Interesserne i Poul-Jørn Lindbergs liv spændte bredt, men fællesnævneren lå i måden han gik til dem på, med altid ukuelig aktivitet og virkelyst.

Poul-Jørn var en mand, der aldrig tog den slagne vej, men som altid stræbte efter at lave tingene på en anderledes og bedre måde. Altid brændte han for udvikling og for at skabe noget nyt.

Allerede da han var ansat som forretningsfører i Århus Optik på Strøget, begyndte han at designe og udvikle innovative briller til udvalgte kunder. Briller i teaktræ og andre eksotiske træsorter. Da han fik egen optikerforretning gjorde han den som en selvfølge til den butik i Århus, der havde den mest avancerede butiksindretning på det tidspunkt.

Han afsøgte grænser og udviklede, sammen med arkitekt Harbo Sølvsten, helt nyt interiør. Der var tænkt over mindste detalje; selv måden brillerne hængte på, var speciel. Butikken var en gennemtænkt helhed.

Poul-Jørn gik ikke af vejen for et nyt forretningseventyr: sammen med en god ven udviklede han sin revolutionerende idé om at producere lette, elegante og behagelige briller i det »nye« metal, Titanium. Da Per Arnoldi præsenterede Poul Jørns »Air briller« i TV tog familiens forretningseventyr for alvor fart. Interessen var overvældende. Banken sagde nej til at finansiere brilleproduktionen, så Poul-Jørn og hustruen Hanne enedes om at satse hus og hjem og hele familieformuen på alligevel at få produktionen startet op.

Det udviklede sig til en større brillefabrik i Åbyhøj hvorfra der stadig den dag i dag produceres briller i meget høj kvalitet. Firmaet, der blandt fagfolk blev kaldt »The Apple of eyewear«, udviklede nye koncepter, et verdensomspændende salgsnetværk, et callcenter og samlefabrik i Philippinerne, et salgskontor i Kina og fik en udsøgt kundekreds på langt over 6.000 af de bedste optikere i verden.

Millioner af brillebærere verden over har nydt – og nyder stadig – godt af Poul-Jørns visionære idé om behagelige og minimalistiske briller.

Dronning Margrethe blev en hyppig kunde i Poul-Jørns butik på hjørnet af Frederiksgade og Åboulevarden – og dronningens glæde ved LINDBERG briller var så stor, at Poul-Jørn i 2014 kunne kalde sig Ridder af Dannebrog – en titel, han var oprigtigt stolt over at have opnået.

Poul-Jørn ville videre med nye interesser og initiativer, og han overlod til sin datter, Pernille at fortsætte udviklingen af butikken, der nu havde titel af Kongelig Hofleverandør. En opgave hun gennemførte med succes. I dag er butikken stadig i familiens eje og drives af tredje generation optometrist; barnebarnet Rikke.

Sønnen Henrik fik af sin far overdraget ansvaret for at udvikle Poul-Jørns indtil da lidt flyvske brilleplaner og ideer så den nye brille rent faktisk kunne produceres i stort tal. Han fik virksomheden til at udvikle sig til et internationalt, bæredygtigt og rentabelt firma – en opgave han kronede ved i 2022 at kunne lukke milliardsalget af den toptunede danske brillevirksomhed til en af verdens største modekoncerner, Kering. Virksomheden opnåede i familiens eje af blive anerkendt med hele 123 internationale prestigefyldte designpriser – flere end noget andet dansk firma nogensinde har opnået.

Poul-Jørn levede sine sidste år som enkemand efter Hannes bortgang i 2018. Han sov stille ind i sit hjem 30. maj, og efterlader sig børnene Henrik og Pernille, fire børnbørn og tre oldebørn.ANSVARLIG UDGIVER

Optikerforeningen

Per Michael Larsen

St. Kongensgade 110 E, 2 – 1264 København K

Tlf. 45 86 15 33 | optikeren@optikerforeningen.dk

KOMMUNIKATIONSCHEF

Redaktør af OPTIKEREN

Lone Helleskov | tlf. 88 44 06 17 | lh@optikerforeningen.dk

ANNONCESALG

Jette Sterndorff-Jessen

Stibo Complete

Tlf. 76 10 11 47 | jsje@stibo.com

MEDIEINFORMATION

Download medieinformation på dansk

Download mediainformation in English

NÆSTE NUMMER

01.10.24 Bestillingsfrist annoncer 09.09.24