Solbriller og solhat er den bedste beskyttelse

Forårssolen er så småt begyndt at titte frem. Det vidner om varme og flere lyse timer, men solen er også en påmindelse om, at tiden atter er inde til at beskytte både huden og øjnene mod de farlige ultraviolette stråler. Og her er solhat og solbriller den bedste forebyggelse, mener øjenlæge Maria Christiansen Kyhn, som her sætter fokus på sol og øjensygdomme.

AF ANNE METTE STEEN- ANDERSEN FOTO: AKASH DEEP, ZEISS, M.FL

3 gode råd fra eksperten til forbrugeren

Solens UV-stråler kan påføre øjnene og øjenomgivelserne skader. Her er Maria Christiansen Kyhns tre råd til, hvordan man bedst beskytter sine øjne mod solens stråler.

1. Brug en solhat med skygge, når du opholder dig i solen. Den skærmer øjenomgivelserne imod UV-eksponering. Hatten er især vigtig midt på dagen, hvor UV-indekset er højest.

2. Tag solbriller på når solen er fremme. De filtrerer de skadelige UV-stråler fra og er især vigtige at have på, hvis UV-refleksionen er høj fx på havet, og når solen står lavt på himlen.

3. Smør dig med solcreme i øjenomgivelserne. Kræftens Bekæmpelse anbefaler solcreme med en faktor 15 i Danmark og solcreme med minimum faktor 30 i lande tættere på ækvator. Anbefalingerne er de samme, hvad angår solcreme i øjenomgivelserne.

Vi går mod lysere tider, og inden længe tager danskerne solstolen ud og havehandskerne på. Mindst ligeså vigtigt er det at finde solhat og solbriller frem, for ligesom huden kan blive forbrændt, kan øjnene som bekendt også tage skade af at være for mange timer i solen.
Sollys indeholder ultraviolette (UV) stråler. Det er UV-strålerne, der kan skade øjet. Jo kortere bølgelængde UV-strålerne har, des længere er de i stand til at trænge ind i øjet – og dermed forårsage både midlertidige og permanente skader.
Hornhinden, som er øjets yderste beskyttende hinde, er ikke beskyttet imod UV-stråling, hvorfor det er vigtigt at skærme hornhinden imod for meget ubeskyttet eksponering for solens stråler, forklarer Maria Christiansen Kyhn, der er øjenlæge ved Øjenklinikken på Rigshospitalet Glostrup.
”De fleste danskere har efterhånden lært, hvor vigtigt det er at beskytte huden imod solens skadelige UV-stråler. Men det er vigtigt, at vi også lære at beskytte øjnene, da øjnene ligeledes er udsatte i solen. Solhat og solbriller er den bedste måde at forebygge UV-skader i og omkring øjnene,” siger Maria Christiansen Kyhn.
UV-skader forekommer primært på øjets overflade (hornhinden) og i øjenomgivelserne. Øjets linse har – i modsætning til hornhinden – et UV-filter, der beskytter øjets bagvedliggende strukturer imod UV-stråler. Der er således ikke evidens for, at UV-stråling har en sammenhæng med udviklingen af nethindesygdomme.

Solcreme omkring øjnene

En af de UV-forårsagede skader, som Maria Christiansen Kyhn stifter bekendtskab med på ugentlig basis, er basalcellekræft. Det er en godartet kræftform. Den viser sig som sår, der ikke vil hele, i øjenomgivelserne, på øjenlågskanterne eller på øjenlågene. Øjnene og øjenenes omgivelser udgør en lille procentdel af hudens overflade. Alligevel er fem til ti procent af alle hudkræft-tilfælde på øjenlågene. Mellem 400 og 600 danskere opereres årligt for basalcellekræft forårsaget af UV-stråling. Basalcellekræft på øjenlåget kan have andre årsager end UV-stråling.
”Basalcellekræft er ikke-dødelig, men sygdommen kan give kroniske sår omkring øjnene, som ikke heler op. Sårene kan være kosmetisk skæmmende. Den bedste måde at beskytte øjenomgivelserne mod UV-stråling er ved at smøre dem med rigeligt solcreme – minimum faktor 15,” siger Maria Christiansen Kyhn og tilføjer:
”Kræftens Bekæmpelses generelle solråd til forebyggelse af hudkræft er fornuftige at følge i forhold til at passe godt på øjnene og øjenomgivelserne i solen. Rådene foreskriver, at du holder dig ude af solen midt på dagen, undgår at blive solskoldet, husker solcreme og slukker for solariet.”
UV-stråler kan også være årsag til kræft i selve øjet. Modsat basalcellekræft kan kræft i øjet være en dødelig sygdom. Kræft i øjet er en sjælden sygdom. I Danmark konstateres mellem 70 og 80 tilfælde om året.


Øjenlæge Maria Christiansen Kyhn

Sejlads og skiløb i farezonen

En anden UV-forårsaget skade, der forekommer hyppigt (cirka 400 tilfælde årligt), er pterygium. Her vokser en grålig slimhindefold ind over hornhinden. Tilstanden er ufarlig, men vokser slimhinden ind over pupillen, kan det påvirke synet. Pterygium kan også medføre bygningsfejl, da slimhinden skaber uregelmæssigheder på hornhinden. Pterygium bliver i daglig tale kaldt ’Surfer’s Eye’, da tilstanden ofte ses hos personer, der i særlig høj grad er eksponerede for sol, vand og sand, f.eks. surfere. Det er især vigtigt at beskytte øjnene imod solen, hvis man er steder, hvor lyset fra solen bliver reflekteret, f.eks. på havet eller på skisportssteder, hvor sneen genspejler solens stråler.
”Genspejling af solens stråler betyder nemlig, at UV-eksponeringen øges. Er man nær ækvator, hvor afstanden til solen er mindre, eller står solen lavt på himlen, så den skinner dig mere direkte i øjnene, er solbeskyttelse af øjnene ligeledes vigtigt,” understreger Maria Christiansen Kyhn.
I Danmark tilbyder det offentlige sygehusvæsen operation for pterygium, hvis synet er påvirket. Operationen kan efterlade arvæv på hornhinden, hvorfor operation ikke tilrådes, hvis synet er uforandret. På øjenklinikken på Rigshospitalet Glostrup opererer øjenlægerne omkring to patienter om ugen med pterygium.
UV-stråler har ydermere forbindelse til øjensygdommen pinquecula, der kendes ved små gullige udposninger i det hvide i øjet. Sygdommen betyder, at slimhinden i øjet bliver mindre elastisk, hvilket får øjnene til at løbe i vand og svie. Pinquecula er ufarlig, men tilstanden er meget ubehagelig og generende. Ydermere kan UV-stråling fremskynde udviklingen af grå stær, som er den væsentligste årsag til synsnedsættelse i Danmark og i resten af verden.

Læs flere artikler og få gode råd om UV-stråling og solbriller på husksolbriller.dk

Solbriller beskytter øjnene

Hold øjet med UV-indekset

UV-indekset er et mål for intensiteten af den skadelige UV-stråling. Intensiteten af strålingen afhænger bl.a. af, hvor solen står på himlen, om der er partikler i luften, om der er skydække, samt ozonlagets tykkelse det pågældende sted. I Danmark ligger UV-indekset højest på syv, mens UV-indekset i lande nær Ækvator kan være helt op til 15. Jo højere UV-indekset er, des vigtigere er det at beskytte hud og øjne mod solens stråler. Er UV-indekset under tre, kan man opholde sig i solen uden særlig beskyttelse.

Der findes tre typer af UV-stråling, som er inddelt efter bølgelængde. Jo kortere bølgelængde UV-stråler har, des længere er de i stand til at trænge ind i øjet, hvilket øger risikoen for, at de forårsager øjenskader.

UV-A-stråler er de UV-stråler med den længste bølgelængde (400-315 nanometer). UV-A-stråler er ikke i stand til at trænge særlig langt ind i øjet.

UV-B-stråler har en kortere bølgelængde (315-280 nanometer), og kan trænge længere ind i øjet, end UV-A-strålerne kan. Denne type stråling forbindes ofte med hudkræft og grå stær.

UV-C-strålerer de UV-stråler med den korteste bølgelængde (280-185 nanometer), hvilket gør dem til den farligste UV-stråling. UV-C-stråler bremses imidlertid af ozonlaget således, at de ikke når jordens overflade.

Mens solhat og solbriller som sagt er den bedste måde at beskytte øjnene mod solens farlige stråler, er solcreme med rigelig faktor med til at forebygge kræft i øjenomgivelserne.
Børns øjne er særligt udsatte for UV-stråling, fordi de endnu ikke er fuldt udviklede. Derfor er det især vigtigt at huske solbeskyttelse af deres øjne.
”Kræftens Bekæmpelse har fokus på de fire s’er i deres solkampagne: Siesta, solhat, solcreme og sluk solariet. Når vi taler solbeskyttelse af øjnene, er det imidlertid vigtigt at tilføje et ekstra s, nemlig solbrillerne. En solhat yder ikke tilstrækkelig beskyttelse, hvis solen står lavt på himlen. Eller hvis dens stråler reflekteres op i dit ansigt nedefra,” siger Maria Christiansen Kyhn.
Direktør i Optikerforeningen Per Michael Larsen supplerer: ”
Solbriller virker ved at filtrere de skadelige UV-stråler fra, så de ikke rammer øjet. Desuden betyder de farvede glas, at det stærke lys nedtones, inden det rammer øjet. Hvis øjet udsættes for meget kraftigt lys for længe, kan hornhinden blive forbrændt, hvilket svarer til en solskoldning af huden. Forbrændingen kaldes sneblindhed, og er meget smertefuldt. Hornhinden heler dog heldigvis af sig selv efter noget tid”.

Husk UV-filter på brillen

Solbriller findes i et væld af farver, former og prisklasser, og det kan umiddelbart forekomme vanskeligt for forbrugeren at afgøre hvilke, der beskytter bedst mod solen. Heldigvis behøver solbrille-indkøbet slet ikke at være så svært i praksis, forsikrer Per Michael Larsen og Maria Christiansen Kyhn.
”Det eneste, man skal sikre sig er, at solbrillen har UV-filter. På de fleste briller er det anført med et mærkat på brillestangen eller et klistermærke på glasset. Er man som forbruger kan i tvivl, kan man heldigvis altid konsultere en autoriseret optiker, der kan fortælle, om det er en brille med UV-filter, man står med i hænderne,” siger Maria Christensen Kyhn og tilføjer: ”Mange almindelige brillemodeller med klare glas har også UV-beskyttelse i glassene, og visse nye modeller har endog fuld UV-beskyttelse. ”



ANSVARLIG UDGIVER

Optikerforeningen

Per Michael Larsen

St. Kongensgade 110 E, 2 – 1264 København K

Tlf. 45 86 15 33 | optikeren@optikerforeningen.dk

KOMMUNIKATIONSCHEF

Redaktør af OPTIKEREN

Lone Helleskov | tlf. 88 44 06 17 | lh@optikerforeningen.dk

ANNONCESALG

Jette Sterndorff-Jessen

Stibo Complete

Tlf. 76 10 11 47 | jsje@stibo.com

MEDIEINFORMATION

Download medieinformation på dansk

Download mediainformation in English

NÆSTE NUMMER

31.05.24 Bestillingsfrist annoncer 03.05.24