LANGSYNETHED (HYPERMETROPI) 

Hvad er langsynethed?

Langsynethed skyldes en synsfejl, der gør det svært at se ting klart, der er tæt på øjnene. Ved det langsynede øje bryder linsen lyset for list i forhold til øjets længde, og det resulterer i, at fokus samles i et punkt bagved nethinden og ikke på selve nethinden, som det gør ved et normalt øje.

Hvem bliver langsynede?

Langsynethed er den hyppigste synsdefekt. Det er ofte arveligt, men du kan sagtens have det, selvom ingen andre i din familie har det. Små børn har en medfødt langsynethed, som strækker sig hen over de første leveår. Mistænker du dit barns langsynethed for at være mere end ”det normale”, skal det undersøges hurtigst muligt.

Hvad er symptomerne?

Ting, der er tæt på øjet, bliver sløret. De første symptomer kan typisk være en følelse af at have anstrengt sig meget efter at have læst eller skrevet i længere, og man opdager ofte, at man er langsynet, når avisen skal rykkes længere og længere væk fra ansigtet for at forblive skarp. Man kan også opleve at man må klemme øjet sammen for at stille skarpt, og man kan blive øm i øjenomgivelserne og have pandehovedpine. Hos børn kan symptomerne på langsynethed være helt anderledes som for eksempel skelen.

Hvordan behandler man langsynethed?

For at korrigere langsynethed bruger man en samlelinse, der samler lysets stråler inden de rammer øjet. Samlelinsen kan være i form af briller eller kontaktlinser. Der er også mulighed for at korrigere langsynethed ved at få foretaget en øjenoperation. Længere tids uopdaget eller ubehandlet langsynethed kan resultere i varige synsproblemer, og behandling er således meget vigtig.