Synstræning

Et godt syn handler om langt mere end at kunne se skarpt. Synsfunktionen består af en række delfunktioner, der også hjælper dig med at bevæge og koordinere øjnene korrekt samt giver dig muligheden for at kunne se 3-dimensionelt. Hvis et af disse parametre ikke fungerer optimalt, kan synstræning være et vigtigt bidrag til at øge effektiviteten og udholdenheden i dine øjne og i dit sanseapparat.  

Når du har været til en almindelig synsprøve hos optikeren og fået konstateret, at du har behov for synstræning, bliver du oftest sendt videre til en optometrist/neurooptometrist, der er specialiseret i synstræning. Her vil du typisk blive undersøgt yderligere og få foretaget flere målinger end ved den normale synsprøve. Der vil fx blive set nærmere på udholdenhed, når du skal bruge dit syn, og der bliver spurgt dybere ind til symptomer og oplevelser med dit syn. Herefter vil du, på baggrund af de fundne resultater, få anbefalet et synstræningsforløb.

VÆRD AT VIDE

En neuroptometrist er en optometrist, der først har specialiseret sig i synsudvikling og synstræning og efterfølgende har uddannet sig i synstræning og rehabilitering i forbindelse med hjerneskade.

Vigtigt med et individuelt program  

Synstræningen foregår i de fleste tilfælde som et forløb med en kombination af træning i klinikken og hyppig hjemmetræning over en kortere eller længere periode. Du vil oftest skulle igennem flere forskellige øvelser, afhængig af din problemstilling. Synstræning kan være hårdt, hvis du overtræner, og derfor er det altid vigtigt, at øvelserne er præcist tilpasset dig. Det skal ikke være hårdt at synstræne, men de fleste vil kunne mærke det, mens de udfører opgaverne.
Undervejs i forløbet, vil din optometrist/neurooptometrist foretage forskellige målinger og vurdere dine fremskridt fra gang til gang. På den måde bliver dit program tilpasset løbende, og der kommer variation i øvelserne.