NÆRSYNETHED (MYOPI) 

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed skyldes en synsfejl, der gør det svært at se klart på afstand. Ved det nærsynede øje bryder linsen lyset mere end nødvendigt, og det resulterer i, at fokus samles i et punkt foran nethinden og ikke på selve nethinden, som det gør ved et normalt øje. Den hyppigste årsag er, at øjet er for langt.

Hvem bliver nærsynede?

Studier viser, at børn af nærsynede oftere er nærsynede end børn af ikke-nærsynede. Men selvom der er en tydelig arvelig disponering, er arveligheden ikke helt afklaret. Ligeledes viser studier, at hvis du fx har meget skærmarbejde, har du øget risiko for at udvikle nærsynethed. Det kan dog ikke forudsiges om en person bliver nærsynet eller ej. I Europa rammes ca. 30-40 pct. af befolkningen af nærsynethed.

Hvad er symptomerne?

Hvis du lider af nærsynethed, har du svært ved at se klart på afstand. Børn kan virke ukoncentrerede i skolen, fordi de mister interessen, når de for eksempel ikke kan stille skarpt på tavlen. I hjemmet oplever forældre ofte, at deres børn rykker helt tæt på fjernsynet. Andre typiske symptomer på nærsynethed er ondt i hovedet og træthed i ansigtsmuskulaturen, fordi man forsøger at knibe øjnene sammen for at stille skarpt.

Hvordan behandler man nærsynethed?

I de fleste tilfælde kan briller eller kontaktlinser korrigere nærsynethed tilfredsstillende. Ellers er der mulighed for at få foretaget flere forskellige typer af øjenoperationer.