Warning: The magic method VFB_Pro::__wakeup() must have public visibility in /home/optiker2/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/vfb-pro.php on line 78

Warning: The magic method VFB_Pro_Form_Display::__wakeup() must have public visibility in /home/optiker2/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/public/class-form-display.php on line 51

Warning: Undefined array key "_yoast_wpseo_opengraph-image" in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/header.php on line 20

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/header.php on line 20
AMD - Optikerforeningen

Warning: Undefined variable $top_area_archive_type in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/top_area.php on line 2

Warning: Undefined variable $top_area_archive_type in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/top_area.php on line 33

Warning: Undefined variable $top_area_archive_type in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/top_area.php on line 36

Warning: Undefined variable $archive_page_id in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/content_rows_before.php on line 2

ALDERSBETINGET MAKULÆR DEGENERATION (AMD)

Hvad er AMD?

AMD blev tidligere kaldt øjenforkalkning og er i dag den mest almindelige årsag til læseblindhed i Vesteuropa og USA. Der er ikke tale om forkalkede blodkar, som der fx ses i ben og hjerte, men en sygdom i nethindens skarpsynscentrum også kaldet ’den gule plet’. Nethindens skarpsynscentrum sørger bl.a. for, at du kan se tredimensionelt og opfatte fine detaljer og farver. Sygdommen udvikles på begge øjne, men der er ofte forskel på graden i henholdsvis højre og venstre øje.
Der findes to forskellige former for AMD – den tørre og den våde. Ved den tørre form svinder sansecellerne i nethindens skarpsynscentrum, og den dækker ca. 85 pct. af tilfældene. Ved den våde form dannes nye blodkar i nethinden, og den kommer typisk hos personer, der i forvejen lider af den tørre form.

Hvem får AMD?

AMD ses fra 55-års alderen, og herefter stiger hyppigheden. Omkring 12 pct. af befolkningen over 60 år i Vesteuropa og USA har symptomgivende AMD, men da generne i begyndelsen kan være beskedne, er der også personer, der går rundt med en uopdaget sygdom. Arvelighed kan spille en rolle ligesom dårlige kostvaner, rygning og type 2 diabetes kan være medvirkende til AMD.

Hvad er symptomerne?

Ved den tørre AMD er der sjældent symptomer i de tidlige stadier, nogle oplever dog, at de ser en mørk plet i nogle minutter, efter de vågner. Lysskyhed er et andet symptom i begyndelsen, og efterfølgende kan det blive vanskeligt at læse. Du kan desuden ofte opleve, at det er svært at genkende folk på gaden, da ansigtet forsvinder, fordi det falder i et af de blinde områder i nethindens skarpsynscentrum.

Ved den våde AMD kan der opstå en blødning, der giver symptomer som kraftig synsforringelse og forvrængning af synsbilledet. Våd AMD og dens symptomer kan opstå uden forudgående symptomer, men typisk vil du opleve den tørre forms symptomer forinden, da det typisk er en videreudvikling af denne. Symptomerne på våd AMD er som regel værre end symptomerne på den tørre form.

Hvordan behandler man AMD?

Det er endnu ikke muligt at helbrede tør AMD, men tilstanden kan behandles med kosttilskud. Våd AMD kan bremses på flere måder fx ved såkaldte kolde laserbehandlinger som hos nogle patienter kan standse udviklingen. En anden behandling er injektioner i øjeæblet med stoffer, der standser dannelsen af nye blodkar. Denne behandling kan i nogle tilfælde genskabe noget af det tabte syn, men kan dog også give visse bivirkninger. Desuden er der mulighed for hjælp via forskellige optiske hjælpemidler.

Læs også Øjenforeningens pjece om AMD

AMD Alderspletter på nethinden

I brochuren beskrives symptomer, diagnosticering og behandling af AMD, som er den almindeligste årsag til svær synsnedsættelse herhjemme. Desuden gives indblik et i, hvordan AMD kan forebygges, bl.a. ved fysisk aktivitet og rygestop.

Warning: Undefined variable $archive_page_id in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/content_rows_after.php on line 2

Warning: Undefined variable $version in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/functions.php on line 139

Warning: Undefined variable $version in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/functions.php on line 140