BRILLER MED TONEDE GLAS

Du kan få solbrilleglas med flere forskellige toninger men ikke alle er lige velegnede til brug i direkte sollys. Derfor kan du med fordel vælge glas efter, hvad du skal bruge brillerne til.

Vidste du …

… at UV-beskyttelse intet har at gøre med farven på glasset, og at mørke glas uden tilstrækkelig beskyttelse kan være værre end slet ikke at bruge solbriller?

Modebrille: glas tonet op til 30 pct.

Briller med tonede glas er ikke ”egentlige” solbriller men gode, hvis du sidder og læser i skyggen, eller når du føler, at lyset er for skarpt og generer. Glassene er farvede men ikke beregnet til direkte sollys. Briller med svagt gule, orange og violette glas kan på samme måde ikke betragtes som solbriller.

Cafébrille: glas tonet op til 60 pct.

Glassene i disse solbriller er velegnede til bylivet med fx shoppingture, og når du fx sidder på en fortovscafé og nyder en kop kaffe.

All-around-brille: glas tonet op til 80 pct.

Denne type solbriller er gode til bilkørsel eller strandture herhjemme. Det er allround solbriller med god beskyttelse mod den danske sommersol. De mørkeste udgaver, kan du også bruge under sydens sol.

Udendørs brille: glas tonet over 80 pct.

De mørkere toninger giver en meget høj beskyttelse og er velegnede til brug i situationer, hvor lyspåvirkningen er meget voldsom. Det kan fx være ved skisport, sejlsport eller solbadning i Sydeuropa.

EU-STANDARDER FOR BESKYTTELSE

Solbriller er kategoriseret i fem filterkategorier fra 0-4 efter toningsgrad

Linsekategori Transmission
0=klar, meget lys farve 80-100 pct.
1=lys farve 43-80 pct.
2=medium farve 18-43 pct. pct.
3=mørk farve 8-18 pct.
4=meget mørk farve 3-8 pct.

 

Kategori 1 har kun lav reduktion af blænding fra solen og er blot en modebrille, mens de mørke linser i kategori 4 har den højeste reduktion af blænding fra solen.

OBS! Solbriller til bilkørsel skal befinde sig i kategorierne 0-3, da glasset ikke må være tonet mere end 90 pct.