Fup & fakta om solbriller – hvad er sandt og falsk?

Sol og forår. Masser af lyse timer og aktiviteter udendørs – og ikke mindst højsæson for solbriller. Men er det egentlig nødvendigt at beskytte øjnene mod solens stråler, og er billige solbriller lige så gode som dyre designmodeller? Optikerforeningen har sat 7 populære myter under lup. Se, hvad der er fup og fakta.

UV-stråler er kun farlige om sommeren

FUP! Selv om UV-intensiteten varierer efter sæson, er UV-stråling til stede hele året. Du kan hverken se eller mærke solens UV-stråler, men lige som solen kan skade huden, kan for meget sol også skade dine øjne. Det kan ske en varm forårsdag i haven, en sommerdag på stranden eller en kold vinterdag på skipisterne. Derfor er det vigtigt at beskytte dine øjne året rundt.

Det er nødvendigt at bruge solbriller, der beskytter 100 % mod både UVA- og UVB-stråler

FAKTA! UVA-stråler danner pigment og gør dig solbrun, men fremskynder samtidig ældning af huden, mens UVB- strålerne giver solskoldning og ofte forbindes med hudkræft og synsproblemer som f.eks. grå stær. Derfor er det vigtigt, at du vælger solbriller, der sikrer dig 100% UV-beskyttelse.

Jo mørkere glasset er i dine solbriller, des bedre UV-beskyttelse giver det

FUP! UV-beskyttelse har intet at gøre med farven på glasset. Mørke glas uden UV-beskyttelse kan faktisk være værre end slet ikke at bruge solbriller, da de får pupillerne til at udvide sig og dermed øger eksponeringen for solen.

Solbriller med store glas beskytter bedre mod solen end modeller med mindre glas

FAKTA! Des større glassene er i dine solbriller, des bedre beskytter de dine øjne og den sarte hud omkring dem. Det er også altid en god idé at bruge solbeskyttelse med høj faktor i øjenregionen for at modvirke hud- og modermærkekræft.

Når solen står lavt på himlen, har dine øjne ekstra brug for beskyttelse

FAKTA! I modsætning til huden er synet mest udsat for UV-stråling, når solen står lavt på himlen i formiddags- og eftermiddagstimere, hvor pande og bryn ikke skærmer for solen i samme grad som midt på dagen, hvor solen står højt på himlen.

Dyre designsolbriller er bedre end billige modeller fra tankstationen?

FUP! Det er udelukkende glassets materiale og behandling, der har betydning for, hvor godt dine øjne er beskyttet mod solens stråler. Så hvis du sørger for at vælge solbriller med 100 % UV-beskyttelse, så spiller prisen ikke en afgørende rolle.

Børn har mere brug for solbriller end voksne

FAKTA! Børns øjne er mere modtagelige overfor skadelige UV-stråler end voksnes, fordi børn har klarere øjne og større pupiller og dermed rammes kraftigere af skarpe solstråler. Du skal derfor altid huske solbriller til dem.