Warning: The magic method VFB_Pro::__wakeup() must have public visibility in /home/optiker2/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/vfb-pro.php on line 78

Warning: The magic method VFB_Pro_Form_Display::__wakeup() must have public visibility in /home/optiker2/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/public/class-form-display.php on line 51

Warning: Undefined array key "_yoast_wpseo_opengraph-image" in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/header.php on line 20

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/header.php on line 20
Fup og fakta om dit syn - Optikerforeningen

Warning: Undefined variable $top_area_archive_type in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/top_area.php on line 2

Warning: Undefined variable $top_area_archive_type in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/top_area.php on line 33

Warning: Undefined variable $top_area_archive_type in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/top_area.php on line 36

Warning: Undefined variable $archive_page_id in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/content_rows_before.php on line 2

Fup og fakta om dit syn

Du har sikkert hørt det før. Du får firkantede øjne af at se for meget fjernsyn, og gulerødder er sunde for dit syn. Men er det mon skadeligt for dine øjne at bruge billige briller, og kan øjnene egentlig trille ud, når du nyser? Optikerforeningen har kigget nærmere på 9 sejlivede myter. Men hvad er egentlig sandt og falsk? Få de rigtige svar her.

Myte 1

Det er skadeligt for dine øjne at læse i dårligt lys

FALSK! Du ødelægger ikke dit syn ved at læse ved svag belysning, men du kan godt føle, at øjnene bliver overanstrengte, når du f.eks. skal knibe dem sammen, for at se bogstaverne. Reelt er det hjernen, der bliver lidt træt.

Myte 2

Dine øjne tager skade, hvis du bruger andres briller

FALSK! Det er ikke farligt for øjnene at prøve andres briller. Hvis styrken ikke passer, vil du se dårligere, få ondt i hovedet og måske blive træt, men det svækker ikke dine øjne og forårsager heller ikke skader på længere sigt.

Myte 3

For meget TV skader dit syn

FALSK! Du kan ikke ødelægge dine øjne ved at se fjernsyn, men de kan blive trætte, fordi de muskler, der hjælper øjet til at fokusere, bliver overanstrengte ved at kigge på skærmen for længe. Det kan være yderst generende, men ubehaget forsvinder af sig selv, når du slukker for dit TV.

Myte 4

Der er flere farveblinde mænd end kvinder

SANDT! Farveblindhed er langt mere udbredt hos mænd end kvinder. Faktisk er 8 % af alle mænd farveblinde, mens det kun er tilfældet for 0,5 % af kvinderne. Det skyldes, at mænd kun har et kønshormon af typen X-kromosom, hvor farveblindhed typisk nedarves. Kvinder har derimod to X-kromosomer, og et af dem vil næsten altid være uden fejl og kan dermed dække over fejlen, hvis det ene kromosom er defekt.

Myte 5

Du forværrer dit syn ved at bruge briller hele tiden

FALSK! Det er en stor fordel af bruge de hjælpemidler, dine øjne har brug for, så ofte som muligt. Du belaster nemlig dine øjne helt unødigt ved at prøve at se på lang afstand eller læse uden briller, hvis dine øjne ikke er i stand til det.

Myte 6

Gulerødder er sundt for øjnene

SANDT! Gulerødder indeholder A-vitamin, som kan hjælpe til at beskytte dine øjne mod bl.a. grå stær og aldersbetinget svækkelse af synet. Men uanset, hvor mange gulerødder du indtager, kan du hverken spise dig fri fra bygningsfejl, nærsynet- eller langsynethed.

Myte 7

Billige briller skader dine øjne

FALSK! Du ødelægger ikke dit syn ved at bruge billige briller fra f.eks. Tiger-butikken eller supermarkedet, men de kan gøre dig svimmel og give hovedpine, hvis ikke styrken er helt korrekt.

Myte 8

Du skal bruge solbriller hele året

SANDT! Dine øjne er udsat for solens stråler året rundt, og især i forårs- og efterårsmånederne, hvor solen står lavt på himmelen og dermed rammer øjet direkte, er det vigtigt at beskytte sit syn for at undgå øjenskader.

Myte 9

Dine øjne kan triller ud, hvis du nyser

FALSK! Lige meget hvor kraftigt du nyser, kan det ikke få dine øjne til af falde ud.

Warning: Undefined variable $archive_page_id in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/includes/parts/content_rows_after.php on line 2

Warning: Undefined variable $version in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/functions.php on line 139

Warning: Undefined variable $version in /home/optiker2/public_html/wp-content/themes/boza/functions.php on line 140