Derfor har du brug for solbriller

Du kender sikkert fornemmelse i øjnene efter en lang dag i solen uden solbriller. Øjnene føles trætte, løber i vand og er måske også lidt for røde. Ligesom solen kan skade din hud og gøre dig forbrændt, kan solens stråler også give dig skader på øjnene. Derfor er det vigtigt, at du beskytter dine øjne korrekt. Se, hvordan du får solsikre øjne.

Hver gang du er ude, udsætter du ikke alene din hud, men også dine øjne, for solens skadelige UV-stråler. Langt de fleste danskere er bekendt med de skader, UV-strålingen kan påføre huden, men når det gælder påvirkningen af øjnene, kniber det til gengæld med viden.

– Undersøgelser har vist, at 45 procent af danskerne ikke ved, at de kan pådrage øjnene skader, hvis de ikke bruger UV-beskyttelse. Det tal bekræfter, hvad optikere har haft mistanke om i årevis, nemlig at der er behov for langt mere viden om de skadelige virkninger, UV-stråling kan forårsage på øjnene, hvis man ikke passer på, mener Per Michael Larsen.

Solbriller kan gøre en forskel

UV-stråling er usynlig men findes overalt, og vand og sand reflekterer sollyset, hvilket betyder, at du ikke nødvendigvis er sikret under en parasol, eller når der er skyer, da 90% af UV-lyset også trænger igennem let skydække.

Solens UV-stråler kan både give smertefulde øjeninflammationer, grå stær og i værste fald kræft i og omkring øjnene. Derfor er det vigtigt ikke at ignorere solens UV-stråler men i stedet gøre det til en vane at bære solbriller, hver gang du er ude i solskin, uanset om du går en tur langs vandet eller cykler i skoven.

Og et par solbriller behøver ikke koste en formue til gengæld er det vigtigt, at du ved, hvad du skal kigge efter.

– Rigtig mange optikere oplever, at når kunderne kommer ind for at købe solbriller drejer det sig primært om pris og mærke. Men det er lagt vigtigere at have fokus på, hvilken type UV-beskyttelse, du har behov for, og det har intet med hverken pris eller mærke at gøre men derimod med glassenes farve og grad af UV-filter, lyder rådet fra Per Michael Larsen og tilføjer, at du sagtens kan få et par gode solbriller til 400-500 kr.

Brug for et 5. solråd

De fleste er bekendt med Kræftens Bekæmpelses 4. solråd: skygge, solhat, solcreme og sluk solariet, men ifølge Per Michael Larsen er der i højeste grad brug for et femte råd.

– Der er et behov for at lære danskerne, at det er en god idé at bruge solbriller. Derfor så jeg meget gerne, at der blev tilføjet et ekstra S til de i forvejen gode råd, nemlig solbriller, så vi i fremtiden bliver endnu bedre til at forebygge UV-skader i og omkring øjnene og samtidig undgå smertefulde sygdomme, påpeger Per Michael Larsen.

7 gode råd til solsikre øjne

BRUG SOLBRILLER med CE-mærkningen, som er din garanti for 100 % beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler.

SOLBRILLEGLAS FINDES I MANGE FARVER og filtrerer lyset forskelligt, så det er vigtigt, at du vælger farve efter, hvad du skal bruge brillerne til.

PAS PÅ DE FARLIGE TIMER først på formiddagen og sidst på eftermiddagen, hvor solen står lavere på himmelen, og du derfor lettere kommer til at kigge direkte på den.

BAG RATTET er det altid en god ide med solbriller og husk, at de højst må være tonet 90 %, når du skal bruge dem til bilkørsel.

BØRNS ØJNE er særligt følsomme over for UV-stråling, da linserne er klarere og pupillerne større end hos voksne. Du kan derfor med fordel lære dit barn at bruge solbriller i en tidlig alder.

KEND DIT BEHOV og tænk over hvilke aktiviteter, du skal bruge dine solbriller til. Nogle glas og stel er f.eks. perfekte til sport, mens andre egner sig bedst til en dag på stranden.

TJEK ALTID DAGENS UV-INDEX som er en god måde at finde ud af, hvornår du skal beskytte dig i solen. Er det 3 eller derover, kan du med fordel søge skygge eller finde solcreme- hat og briller frem. Se dagens UV-index på dmi.dk

UV-stråling kan give øjenskader

SOLSKOLDNING AF ØJET
Intens UV-eksponering kan give blodsprængte, hævede og lysfølsomme øjne, og få timer i solen uden beskyttelse er nok til at gøre dig sneblind. Dette svarer til en solskoldning af huden, bare i øjet. Tilstanden kan være meget smertefuld men går typisk over af sig selv i løbet af et døgn.

GRÅ STÆR
Hvert år bliver 40.000 danskere opereret for grå stær. Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at 20 % af dem er forårsaget af UV-stråling. Grå stær kan føre til blindhed, hvis den ikke behandles i tide.

KRÆFT PÅ ØJENLÅG
UV-stråling kan være medvirkende til kræft i øjet og omkring øjenregionen. Kræft i selve øjet er heldigvis sjælden med 70-80 tilfælde om året, hvorimod 400 danskere årligt opereres for hudkræft på øjenlåget forårsaget af UV-stråling.

Få mere at vide på husksolbriller.dk