HVORNÅR SKAL JEG BESKYTTE MINE ØJNE ?

UV-indekset er et mål for intensiteten af den skadelige UV-stråling. Intensiteten af strålingen afhænger bl.a. af, hvor solen står på himlen, om der er partikler i luften, om der er skydække, samt ozonlagets tykkelse det pågældende sted.

9 gode råd i solen

KØB SOLBRILLER med CE-mærkningen, som er din garanti for 100 pct. beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler.

BRUG SOLBRILLER efter lysmængden og ikke temperaturen, da solen kan være skarp hele året.

SOLBRILLEGLAS FINDES I MANGE FARVER og filtrerer lyset forskelligt, så det er vigtigt, at du vælger farve efter, hvad du skal bruge brillerne til.

PAS PÅ DE FARLIGE TIMER først på formiddagen og sidst på eftermiddagen, hvor solen står lavere på himmelen, og du derfor lettere kommer til at kigge direkte på den.

BAG RATTET er det altid godt anvende solbriller og husk, at de højst må være tonet 90 pct., hvis du skal bruge dem til bilkørsel.

KEND DIT BEHOV og tænk over hvilke aktiviteter, du skal bruge dine solbriller til. Nogle glas og stel er f.eks. perfekte til sport, mens andre egner sig bedst til en dag på stranden.

BØRNS ØJNE er særligt følsomme over for UV-stråling, da linserne er klarere og pupillerne større end hos voksne. Du kan derfor med fordel lære dit barn at bruge solbriller i en tidlig alder.

SMØR DIG MED SOLCREME i øjenomgivelserne. Kræftens Bekæmpelse anbefaler solcreme med faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande tættere på ækvator.

TJEK ALTID DAGENS UV-INDEX som er en god måde at finde ud af, hvornår du skal beskytte dig i solen. Er det 3 eller derover, kan du med fordel søge skygge eller finde solcreme- hat og briller frem. Du kan følge se dagens UV-index på dmi.dk og via app’en ”UV-INDEKS”, der kan downloades gratis via App Store og Google Play.

I Danmark ligger UV-indekset højest på syv, mens UV-indekset i lande nær Ækvator kan være helt op til 15. Jo højere UV-indekset er, des vigtigere er det at beskytte hud og øjne mod solens stråler. Er UV-indekset under tre, kan du opholde dig i solen uden særlig beskyttelse.

Niveauet af UV-stråling ændrer sig også i løbet af dagen, og typisk vil det være sådan, at jo højere solen står på himlen, des bedre skal du beskytte dig.
Det gælder dog ikke for øjnene, der bliver udsat for større risiko først på formiddagen og sidst på eftermiddagen om foråret, sommeren og efteråret. Det skyldes, at solen står lavere på himlen morgen og aften, hvilket medvirker til, at der er større sandsynlighed for, at du kigger direkte på den.
Midt på dagen, hvor solen står højt på himlen, skygger dine bryn derimod for en del af sollyset.

UV-stråling kommer fra flere steder

Risikoen for UV-stråling kommer fra direkte sollys, men eksponeringen fra spredte kilder – når UV passerer gennem atmosfæren – samt reflekterende kilder som sne, bygninger, vand og sand er lige så vigtige.
Sne reflekterer fx op til 80 pct. af UV-strålingen og hvidt sand ca. 15 pct. Samtidig kan overskyede dage, hvor du ikke er opmærksom på at beskytte dig mod solen, være særlige farlige, fordi UV-strålerne er i stand til at trænge ned gennem de fleste skyer.
Nedenfor ser du, hvordan forskellige miljømæssige faktorer påvirker UV-niveauet.

Sasaki H. UV exposure to eyes greater in morning,late afternoon. Proc. 111th Ann. Meeting,Japanese Ophthalmological Soc. Osaka, Japan, april, 2007.
Miller D. Light Damage to the Eye. IN: Yanoff M, Duker AS, eds. Ophthalmology. London MOsby; 1999:2.4.1-2.4.5.