SMÅ BØRN OG ØJENGENER

Små børns øjne udsættes for lidt af hvert med fedtede fingre, der gnides rundt i øjnene og med risiko for smittefare ved nærkontakt til andre børn og voksne. Her er en liste over de typiske øjengener, og hvad du kan gøre ved dem.

Rødt øje

Når øjet bliver rødt skyldes det ofte øjenbetændelse, et fremmedlegeme eller et sår på øjet.

Slim og pus

Når øjet er rødt, og der er slim og pus i øjet, så er det symptomer på øjenbetændelse. Tal med din læge om, hvad der skal gøres.

Læs også: Har du tjekket dit barns øjne før skolegang?

Løber i vand

Et rødt øje med kun lidt pus, men som løber meget i vand kan være øjenbetændelse med virus. Ofte er der andre børn og voksne som har samme symptomer – det kan smitte både fra øje til øje og til andre personer. Her er det en god idé at kontakte din læge.

Klør

Når barnet har øjenbetændelse eller et fremmedlegeme i øjet, så gnider det sine øjne, fordi det klør. Men børn kan også få øjenallergi, og så er det helt typisk, at øjnene klør.

Smerte

Græder dit barn hele tiden og holder hånden mod øjet, så er der noget galt, og det haster med at komme til læge eller skadestue.

Læs også hvorfor synsundersøgelser er vigtige for børn

Stoppet tårekanal

Børn under 1 år kan have symptomer på stoppet tårekanal. Det er næsten altid kun det ene øje, som hele tiden løber i vand, og ofte er der lidt pus i øjet. Hvis man med en finger forsigtigt trykker ved siden af næsen og lader fingeren glide op mod øjenkrogen, så kommer der slim ud i øjet. Hos næsten alle børn forsvinder disse symptomer indenfor det første leveår. Er det ikke tilfældet, skal du kontakt en øjenlæge.

Du kan selv forebygge

Pas på, at barnet ikke leger med skarpe, spidse eller andre farlige genstande. Barnet skal lære, at man ikke må gå eller løbe med blyanter eller andre spidse ting i hånden – det er så let at snuble og ramme øjet. Kemi, værktøj, varme væsker og ting, der kastes gennem luften, er altid farligt for børns øjne.

Kilde: “Mit barns øjne – fra baby til skolealder”, af øjenlæge Jørgen Bruun-Jensen, Øjenforeningen