HAR DIT BARN ET GODT SYN?

Som forældre kan det være svært at finde ud af, om dit barn ser optimalt. Det store problem er, at små børn klarer sig fint, selv om det kun ser godt med et ene øje og meget dårligt med det andet. Barnet kan ikke mærke eller fortælle, at der er noget galt, da de ikke kan sammenligne synet med andre børns syn.

Derfor er det en god idé, at du som forælder er opmærksom på, om dit barn udvikler et godt syn på begge øjne. Du kan bl.a. holde øje med, hvordan barnet bevæger sig, holder hovedet, leger, griber, finder små ting og kigger på billeder. Det kan give et indtryk af, om dit barn ser godt. Tal med sundhedsplejersken og lægen, hvis du mener, der er noget galt.

BØRNEUNDERSØGELSER

Indtil skolealderen bliver dit barns øjne undersøgt af sundhedsplejersken og din egen læge ved obligatoriske børneundersøgelser.

Når barnet begynder i skole, holder skolelægen og sundhedsplejersken øje med, om der er tilstande, som bør blive set efter hos en øjenlæge.

Undersøg dit barns syn

Det er svært at foretage en egentlig synsprøve, før barnet er omkring tre år. Men ved selv at undersøge dit barn, kan du højst sandsynligt få en indikation om, hvorvidt dit barns syn fungerer, som det skal.

Sådan gør du

Når du undersøger dit barns, er det vigtigt, at du tager et øje ad gangen. Hold håndfladen for barnets øje, så barnet ikke kan kigge mellem fingrene. Først undersøges du ene øje og derefter det andet. Hvis barnet ikke ser godt med det ene øje, vil det forsøge at skubbe din hånd væk fra det gode øje eller dreje sit øje.

Læs også øjenforeningens pjece om børns øjne

Mit barns øjne – fra baby til skolealder

Brochuren gennemgår udviklingen af barnets syn fra nul til seksårsalderen. Det er vigtigt, at forældre holder øje med skelen eller nedsat syn (dovent øje) hos barnet, da disse synskomplikationer ofte kan forebygges, hvis de opdages tidligt.