SÅDAN UDVIKLES DIT BARNS SYN

Et spædbarn har brug for mange forskellige synsoplevelser for at kunne udvikle sit syn. Ved fødslen er de celler, der skal omdanne lys til nerveimpulser i barnets øjne, slet ikke færdigudviklede.

Når barnet får mange synsoplevelser i løbet af en dag udvikles disse celler, og der bliver samtidig orden i alle nerveforbindelser i hjernen.

I løbet af de første uger kommer synsudviklingen godt i gang, og de fleste børn kan, i kort tid, kigge mod mors og fars ansigter, når de taler smiler og taler. Her kan du se, hvad der sker med dit barns syn de første 6 leveår:

Læs også: Hvorfor bliver børn født med blå øjne?

2 måneder

Dit barn skal nu være helt sikker i sin øjenkontakt og kunne fastholde synet i længere tid mod dit ansigt og følge dig, når du bevæget hovedet.

4 måneder

Barnet har længe været interesseret i sine hænder og kan nu kigge på dem, samle dem og putte dem i munden. Barnet kan begynde at gribe lidt usikkert efter genstande, som du rækker frem.

6 måneder

Øjenbevægelserne er nu veludviklet, og øjnene følger fint, når du bevæger legetøj foran barnet. Barnet kan flytte ting fra den ene hånd til den anden, og det begynder nu at kende sin mors, fars og søskendes ansigter.

12 måneder

Barnet har nu udviklet god synsstyrke på begge øjne, og billeder og tegninger er meget sjove.

2 år

Øjne, hænder og krop arbejder nu så godt sammen, at barnet kan finde ting, der har samme farve og form og pege på billeder i bogen, som du foreslår.

Test: Skeler dit barn?

3-6 år

I løbet af disse år bliver alle synsfunktioner mere og mere sikre. Opdager du, at udviklingen af synet ikke er god, er der stadig mulighed for at genoptræne synet. Men jo ældre dit barn bliver, jo vanskeligere er det at få et godt resultat. Når dit barn er 6 år, er synet næsten færdigudviklet.

Læs også: Har du tjekket dit barns syn før skolegang?

Kilde: “Mit barns øjne – fra baby til skolealder”, af øjenlæge Jørgen Bruun-Jensen, Øjenforeningen